Νέος «πονοκέφαλος» για τη ΔΗΜΑΡ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέος «πονοκέφαλος» για τη ΔΗΜΑΡ

11:07 | 23/8/12


Νέο «πονοκέφαλο» στον Φώτη Κουβέλη προκαλεί η 13σέλιδη επιστολή του βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, την οποία και έστειλε προ ημερών στους γραμματείς του κόμματος Σπύρο Λυκούδη και της ΚΟ Γιάννη Αμοιρίδη, προκειμένου να μοιραστεί σε στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής και βουλευτές αντίστοιχα.

O Oδυσσέας Βουδούρης διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς μέσα στην κυβέρνηση. 

Στο μακροσκελές κείμενο υπό τον τίτλο «Μια ματιά στα γεγονότα και 6 προτάσεις για τη ΔΗΜΑΡ», ο κ.Βουδούρης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διεκδίκησε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας για το δεύτερο μνημόνιο ότι «δεν αποσκοπεί στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά στο να κατευθύνει τη φθίνουσα πορεία της, εφόσον πλέον κρίνεται αναπόφευκτη, προς μία κατάσταση που θα εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη αντίληψη με κύριο εκφραστή της τη δεξιά κυβέρνηση της κ. Μέρκελ». 

Χαρακτηρίζοντας ως «κρούσματα» την εκχώρηση της ΑΤΕ, την εφεδρεία (που ερμηνεύει ως διαδικασία προοδευτικής ετεροχρονισμένης απόλυσης), τις μειώσεις μισθών και συντάξεων (χαρακτηρίζει «στημένο παιχνίδι» τις διαρροές μέτρων από την κυβέρνηση για να τεστάρει αντιδράσεις), υποστηρίζει πως η ευάλωτη Ελλάδα επιχειρείται να αποτελέσει «παρθένο έδαφος» για τις επιδιώξεις των διεθνών νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. 

Χαρακτηρίζει πρωταρχικό στόχο της τρόικας τις περικοπές, με σκοπό την εσωτερική υποτίμηση εφόσον η χώρα μείνει στο ευρώ, μη αποκλείοντας πάντως και την έξοδό της. Αντιπροτείνει λοιπόν την εύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αναστείλουν τις περικοπές και χρονοδιάγραμμα βασικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με εκείνο της κατάργησης των δυσμενών όρων του μνημονίου. 

Για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνει, ότι υπερεκτίμησε τη δύναμή της και υποτίμησε την αποφασιστικότητα της Τρόικα. «Ο ενθουσιασμός μας ότι επιτέλους η Αριστερά αναλαμβάνει ευθύνες διακυβέρνησης, μας θάμπωσε και δεν αναλογιστήκαμε ότι για να είσαι εγγυητής, πρέπει να εμπιστεύεσαι απόλυτα αυτόν που θα εγγυηθείς ή να έχεις τη δύναμη, αν εκτροχιαστεί να τον επαναφέρεις στο συμφωνημένο δρόμο», γράφει, σημειώνοντας πως αποδείχθηκε ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. 


Παρατηρεί δε ότι η πολιτική της ΔΗΜΑΡ σήμερα δεν αντιστοιχεί ακριβώς στην απόφαση της σχετικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για ψήφο εμπιστοσύνης, βάσει προγραμματικής συμφωνίας, χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, με τη «σύσκεψη των 3 αρχηγών» να λειτουργεί σήμερα ως ανώτατο όργανο της κυβέρνησης υποκαθιστώντας το υπουργικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα τρόικα και ΝΔ να χρησιμοποιούν τη ΔΗΜΑΡ σαν αναλώσιμο υλικό για την παράταση της προεκλογικής πολιτικής τους. 

Ζητά λοιπόν επιστροφή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, καταθέτοντας έξι προτάσεις ως ...διορθωτικές κινήσεις για τη ΔΗΜΑΡ: 

• Να αποσαφηνίσει ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει μέτρα που θα καλύψουν το πακέτο των 11,5 δις, με πόρους από τα 70 δις της παραοικονομίας, τα 20 δις της γραφειοκρατίας και διαφθοράς στο Δημόσιο,τα 30-40 δις της φοροδιαφυγής κτλ. 

• Να επιβεβαιώσει την ρητή της αντίθεση σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, που οδηγούν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

• Να επιβεβαιώσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με αυστηρό κριτήριο το εθνικό συμφέρον.

• Να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση όσον αφορά στην προγραμματική συμφωνία και τις δικές της προτάσεις σε ό,τι δεν περιέχεται σε αυτήν.

• Να μην συμμετέχει ο πρόεδρος του κόμματος στην εξωθεσμική συνεδρίαση των τριών αρχηγών.

• Να κινητοποιηθεί η ΔΗΜΑΡ για να προβληθεί η δική της στρατηγική εξόδου από την κρίση.


Πηγή: Real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών