13:12 | 4/9/12
Σε αναδιοργάνωση των καλωδιώσεων των εγκεφαλικών δικτύων οδηγεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ όπως έδειξε αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.
Η υπερκατανάλωση «σβήνει» εγκεφαλικό μηχανισμό
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA) και του Κέντρου Μελετών του Αλκοόλ Bowles της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην «απενεργοποίηση» του μηχανισμού του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανάρρωση από ψυχικά τραύματα.
«Βάσει των ευρημάτων μας, ένα ιστορικό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον μηχανισμό του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχολογική ανάρρωση μετά από κάποια τραυματική εμπειρία» εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Αντριου Χολμς.
«Στόχος μας τώρα είναι να επιβεβαιώσουμε τα προ-κλινικά αποτελέσματα και να δούμε κατά πόσο ισχύουν σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)» προσθέτει ο ειδικός. «Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα ευρήματα μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο σκέψης ως προς την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών περιπτώσεων».
Το πείραμα
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί μοίρασαν τα ποντίκια σε δυο ομάδες: στην πρώτη χορήγησαν ποσότητες αλκοόλ, αντίστοιχες με τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ κατά την οδήγηση, ενώ στη δεύτερη δεν έδωσαν καθόλου αλκοόλ. Με τη βοήθεια ελαφρού ηλεκτροσόκ οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα ποντίκια ώστε να φοβούνται έναν συγκεκριμένο ήχο.
Όταν στη συνέχεια άρχισαν να αναπαράγουν κατ’ εξακολούθηση τον ήχο του «φόβου» αλλά χωρίς τη συνοδεία ηλεκτροσόκ, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ ξεπερνούσαν σταδιακά τον φόβο τους. Αντίθετα τα ποντίκια με χρόνια έκθεση στο αλκοόλ φάνηκε να «παγώνουν» στον ήχο του φόβου ακόμη και αρκετό καιρό μετά το τέλος της διαδικασίας του ηλεκτροσόκ.
Αναλύοντας τα εγκεφαλικά μοτίβα των «αλκοολικών» ποντικιών, οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με τα μοτίβα ασθενών που έπασχαν από μετατραυματική διαταραχή και οι οποίοι εμφάνιζαν αδυναμία στο να ξεπεράσουν τους φόβους τους, παρά το γεγονός ότι δεν βίωναν πια επικίνδυνες καταστάσεις.
Είδαν λοιπόν, ότι τα ποντίκια που το «έτσουζαν» εμφάνιζαν διαφορές ως προς την καλωδίωση του προμετωπιαίου φλοιού τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα πειραματόζωα.
«Βάσει των αποτελεσμάτων μας είδαμε ότι το αλκοόλ δεν έχει μόνο καταστροφικές επιπτώσεις σε μια κλινικώς σημαντική συναισθηματική διαδικασία, αλλά προκαλεί και τη “διακοπή” της λειτουργίας πολύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων» καταλήγει ο δρ Χολμς.
Πηγή: tovima
Σχετικές ετικέτες:Υγεία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων