Πιο αδύνατοι και πιο υγιείς μετά από «γαστρικό bypass» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πιο αδύνατοι και πιο υγιείς μετά από «γαστρικό bypass»

12:40 | 22/9/12

Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα


Άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού bypass, όχι μόνο χάνουν σταθερά βάρος αλλά βελτιώνουν και τους συνολικούς δείκτες της υγείας τους, Έξι χρόνια μετά από μια τέτοια επέμβαση σε σοβαρά παχύσαρκους ασθενείς, παρατηρείται ότι είναι πολύ μικρότερος πλέον ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η πίεση έχει επανάλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν εμφανίζεται υψηλή παθολογική χοληστερόλη, ενώ περιορίζεται η βαρύτητα και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Αυτά ήταν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αποδεικνύουν ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας ενδείκνυται για πολύ πιο σοβαρούς λόγους πέρα από τους αισθητικούς.

Η μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.156 σοβαρά παχύσαρκα άτομα ηλικίας 18 έως 72 ετών. Από αυτούς, οι 418 υποβλήθηκαν σε γαστρικό bypass, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν τις συνηθισμένες διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 6 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, τα άτομα που χειρουργήθηκαν είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 27,7% του αρχικού τους βάρους, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διατηρήσει το αρχικό τους βάρος, με μικρές αυξομοιώσεις. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσίαζαν οι δείκτες κλινικής υγείας. Όσοι είχαν χειρουργηθεί παρουσίασαν στο τέλος της μελέτης μείωση κατά 62% του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με την ομάδα των παχυσάρκων που απλώς ακολούθησαν πρόγραμμα διατροφής (ποσοστό μείωσης κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, μόλις 6%-8%).

Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφτηκαν και όσον αφορά στις μετρήσεις της κακής και της καλής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

Πηγή: healthpress.gr







Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών