00:01 | 14/10/12
Βοήθησαν στην χαρτογράφηση της εξάπλωσης ελονοσίας στην Κένυα
Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται τα κινητά στον τομέα της υγείας στην εποχή μας. Με αυτά μπορούμε να μετρήσουμε τον καρδιακό μας παλμό, να παρακολουθήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας, την εξάπλωση της εποχιακής γρίπης, ακόμα και να μετρήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε κάθε μέρα.
Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science καθιστά όλες αυτές τις εφαρμογές ασήμαντες. Ερευνητές στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard συνέλεξαν δεδομένα χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην Kenya για ένα ολόκληρο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να γνωρίζουν με σχετική ακρίβεια το που βρισκόντουσαν και με ποιο τρόπο κινήθηκαν άτομα που κόλλησαν την ασθένεια. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν ένα «χάρτη» που έδειχνε με αρκετή ακρίβεια με ποιους τρόπους η ελονοσία εξαπλώνεται στην χώρα.
Τα αποτελέσματα μάλιστα τους εξέπληξαν, αφού τους παρείχαν στοιχεία που οι ίδιοι δεν είχαν ερευνήσει. Ενώ υπέθεταν πως οι δρόμοι προς το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της χώρας, αποτελούσαν σημαντικό μέσο μετάδοσης, ανακάλυψαν πως το παράσιτο της ελονοσίας εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω περιφερειακών δρόμων γύρω από την λίμνη Βικτώρια καθώς και μέσω των πόλεων που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών αυτών.
Από τα στοιχεία φαίνεται ακόμα πως οι φόβοι κάποιων επιδημιολόγων επιβεβαιώνονται καθώς η ασθένεια έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται σε αφρικανικές μεγαλουπόλεις όπως το Ναϊρόμπι. Η ελονοσία δεν εμφανίζεται μέσα σε πόλεις αφού τα κουνούπια δεν ευδοκιμούν σε αστικό περιβάλλον, αλλά «οι νέες μελέτες δείχνουν ότι τα κουνούπια έχουν προσαρμοστεί στην πόλη» δήλωσε στο Shots ο γεωγράφος Douglas Fuller από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, συμπληρώνοντας πως αυτή η μελέτη δείχνει από πού εισέρχεται η ασθένεια στην πόλη.
Πριν από μερικά χρόνια, αξιωματούχοι στην Αϊτή χρησιμοποίησαν μια παρόμοια μέθοδο για να μελετήσουν την επιδημία χολέρας στην χώρα. Ενώ οι άνθρωποι εγκατέλειπαν το επίκεντρο της επιδημίας, δεδομένα των κινητών τους τηλεφώνων βοήθησαν τις υγειονομικές υπηρεσίες να προβλέψουν που θα εξαπλωθεί η επιδημία, και κατά συνέπεια να παρέχουν βοήθεια και προμήθειες την κατάλληλη στιγμή και στα κατάλληλα σημεία.
Ο Fuller υποστηρίζει πως η νέα μελέτη καθώς και ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιήθηκε ανοίγει νέους ορίζοντες. «Οι άνθρωποι ξέρουν τις δυνατότητες της χρήσης κινητών τηλεφώνων αλλά δεν τις αξιοποιούν σωστά» είπε. «Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων είναι αξιοσημείωτος».
Πηγή: newsbeast.gr
Σχετικές ετικέτες:Υγεία
Σχετικά άρθρα