18:41 | 12/10/12
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε στο σημερινό μπρίφινγκ να πάρει άμεσα θέση για τις δηλώσεις Λαγκάρντ αναφορικά με την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Εμμέσως όμως αποστασιοποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας ότι γερμανική στάση εξακολουθεί να είναι αρνητική και τονίζοντας ότι η συμφωνημένη με όλους «λογική» διαδικασία προβλέπει ότι «πραγματική βάση» για την όποια απόφαση θα είναι η έκθεση της Τρόικας. «Όπως έγινε σαφές κατά την επίσκεψή της Καγκελαρίου στην Αθήνα, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, η Γερμανία θα κάνει σε διμερές επίπεδο ότι είναι σε θέση να κάνει για να στηρίξει την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτό που έχει υποσχεθεί στο πλαίσιο του δευτέρου δανειακού προγράμματος».
Στην ερώτηση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους σε περίπτωση που η τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έκθεσή της ως τα τέλη Νοεμβρίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών παρέπεμψε στην ως τώρα πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης να παίρνει βραχυπρόθεσμα δάνεια για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Τέλος, τέθηκε η ερώτηση κατά πόσο η ελληνική πλευρά έθεσε κατά την επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα θέμα γερμανικών αποζημιώσεων. Ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι τέτοιο θέμα «ούτε τέθηκε στην Αθήνα αλλά και ούτε υπάρχει επίσημα ανάλογο ελληνικό αίτημα».
«'Οχι» Σόιμπλε στις εικασίες όσο εκκρεμεί η έκθεση της τρόικας
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, στο Τόκιο, ο γερμανός υπουργός τόνισε πώς όσο εκκρεμεί η έκθεση της τρόικας, «δεν επιτρέπεται να διατυπώνουμε εικασίες», ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανειλημμένα συνηγόρησε για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος για την Αθήνα.
«Λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, της πίεσης των αγορών και των ήδη καταβαλλόμενων προσπαθειών, είναι αναγκαίος λίγο περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λαγκάρντ στη συζήτηση του BBC, στην οποία συμμετείχε και ο Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι οι πρόωρες εικασίες για αλλαγή των όρων όσον αφορά τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, θα προκαλούσαν σύγχυση στις αγορές και θα συνέβαλαν στην απώλεια αξιοπιστίας της πολιτικής.
Η Ελλάδα – είπε ο Σόιμπλε – έχασε πολύ χρόνο μέσα στη χρονιά, π.χ. λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, και θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων