Γιουνκέρ:"Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα" | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιουνκέρ:"Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα"

06:39 | 23/11/12
«Μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα", δήλωσε, μετά την διακοπή των εργασιών της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Επανέλαβε, ότι η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και τώρα "πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο".

Σε θετικο κλίμα διεξήχθη, εν τω μεταξύ, η συνάντηση που είχε πριν από τη Σύνοδο ο κ. Γιουνκέρ με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά "ο Αντώνης Σαμαράς είναι φίλος μου. Εύχομαι να είμαι κι εγώ δικός του φίλος".

Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, γνωστοποίησε ότι «μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας», υπογραμμίζοντας ότι το κόστος μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει.
Προκειμένου να βρεθεί η λύση, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group), εξετάζει τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως το βράδυ της Κυριακής.


Διπλή μάχη για την Ελλαδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα έχει να δώσει διπλή μάχη για δύο διαπραγματεύσεις, μία για τη δόση (αν και επισήμως το θέμα της Ελλάδας είναι εκτός ατζέντας) και μία για τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και στο να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, γνωστοποίησαν ότι βάσει των προτάσεων Ρομπέι, στη χώρα μας αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής και 3 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Πάντως, χαρακτήρισαν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αντώνης Σαμαράς είπε «κάναμε στην Ελλάδα αυτό που μας αναλογεί, είναι η σειρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που αναλογεί σε εκείνους» και συμπλήρωσε ότι η συνοχή, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, είναι ζητήματα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, προσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στην απόφαση για τη δόση νωρίτερα, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αφήσει τις θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες.

Εν τω μεταξύ, έως την Κυριακή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της επί του ελληνικού ζητήματος η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών