02:54 | 26/11/12
Όπως αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα, η μερική απομείωση του χρέους της Ελλάδας παραμένει στο τραπέζι. «Μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους το 2015.
Η συγκεκριμένη χρονική επιλογή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: αφενός θα λειτουργούσε ως κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες -στη βάση του δεύτερου πακέτου βοήθειας- μεταρρυθμίσεις, και το οποίο λήγει το 2014. Αφετέρου, η παραίτηση από τις απαιτήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας περαιτέρω χρηματοδότησης και ως εκ τούτου να καθησυχάσει και το ΔΝΤ. «Ωστόσο στην παρούσα φάση η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα κούρεμα με συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών καθώς εν μέσω προεκλογικής χρονιάς θα δημιουργούσε τρύπα στον προϋπολογισμό του Σόιμπλε. Επιπλέον, χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη διαγραφή δισεκατομμυρίων που θα συνεπαγόταν ένα κούρεμα».
Κατά τις αυριανές συνομιλίες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας πάντως, δεν θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος, σύμφωνα με την Welt. Ασαφές παραμένει εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να φανταστεί το ενδεχόμενο κουρέματος το 2015. Ο Σόιμπλε φάνηκε ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο στο Παρίσι, παρότι το Βερολίνο το διαψεύδει, καταλήγει το δημοσίευμα.
Ριζικό κούρεμα προκρίνουν ΔΝΤ και ΕΚΤ
Υπέρ ριζικού κουρέματος του χρέους τάσσονται την ίδια ώρα ΔΝΤ και ΕΚΤ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες-δανειστές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του προβλεπόμενου μέχρι το 2020 χρέους της χώρας από το 144 % στο 70 %. Για να γίνει αυτό, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50% των απαιτήσεών τους – και εδώ ακριβώς έγκειται η διαμάχη, αφού η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτο το βήμα αυτό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει σε εύλογο χρόνο να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω κι αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το προτεινόμενο κούρεμα και αντιπροτείνει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
Στη συνέχεια το Spiegel αναφέρει ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν κυρίως λόγω του ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθ’ υπόδειξιν της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, αναγκάστηκε να πάρει πίσω μία ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου. Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορέσει να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, αφού μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων