Έκθεση προόδου της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έκθεση προόδου της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία

14:43 | 31/12/12

Η απάντηση της Άγκυρας στις «αβάσιμες και μεροληπτικές» θέσεις της Ε.Ε.

Απογοητευμένη από τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ενταξιακής της πορεία, η κυβέρνηση της Τουρκίας δημοσίευσε σήμερα την δική της έκθεση προόδου, εκτιμώντας πως οι θέσεις που διατύπωσαν οι Βρυξέλλες είναι «μεροληπτικές» και «αβάσιμες».

«Παρόλα τα πολιτικά εμπόδια, η κυβέρνησή μας έχει γίνει η πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Ευρώπης», υποστηρίζεται στο προοίμιο του κειμένου 270 σελίδων που διένειμε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενώ οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν μέσα στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της», τονίζεται στο κείμενο.

Η τουρκική έκθεση καταγράφει ανά τομέα τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν στην διάρκεια της χρονιάς που φεύγει από την κυβέρνηση, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Είχαμε δηλώσει ότι η έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία, αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε από θέσεις ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες», επισημαίνει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

Η Τουρκία επέλεξε να απαντήσει στην Επιτροπή με την δική της έκθεση «όχι μόνο» για να δείξει ότι «αντιδρά», αλλά και για να κάνει σαφή «την αποφασιστικότητα της χώρας μας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο κ. Μπαγίς.

Στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

«Ο αυξημένος αριθμός των δικαστικών υποθέσεων και των ερευνών που αφορούν δημοσιογράφους» καθώς και η «πίεση η οποία ασκείται στα μέσα ενημέρωσης» συνεχίζουν να αποτελούν μια πηγή «βαθιάς ανησυχίας», αναφέρται στην έκθεση προόδου της Ε.Ε.

Η Τουρκία άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αλλά η διαδικασία έχει «βαλτώσει», κυρίως λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας και της Γαλλίας στην προοπτική πλήρους ένταξης, αλλά και λόγω των εμποδίων που θέτει η ίδια η Άγκυρα.

Η Τουρκία αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία - η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, ασκεί ως και σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. -, αλλά και να παραχωρήσει στους πολίτες της το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνησή της αυτή συνεπάγεται το «πάγωμα» πολλών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών