Ινδικός Στρατός: Προσχεδιασμένη από Πακιστάν η επίθεση κατά ινδών στο Κασμίρ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ινδικός Στρατός: Προσχεδιασμένη από Πακιστάν η επίθεση κατά ινδών στο Κασμίρ

16:02 | 14/1/13

Κατηγορίες κατά του Πακιστάν πως προσχεδίασε ενδελεχώς επίθεση που στοίχισε τη ζωή δύο ινδών στρατιωτών στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ εξαπέλυσε ο αρχηγός του ινδικού Στρατού, συμπληρώνοντας πως το νέο Δελχί διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα.

Η επίθεση έλαβε χώρα στις 8 Ιανουαρίου κοντά στην αποκαλούμενη Γραμμή Ελέγχου, η οποία διαχωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από το Νέο Δελχί από τις εκτάσεις που βρίσκονται υπό την εξουσία του Ισλαμαμπάντ. Ένας από τους δύο ινδούς στρατιώτες βρέθηκε αποκεφαλισμένος. Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός πακιστανού στρατιώτη, ενώ ένας ακόμα πακιστανός βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες αργότερα.

Οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις, ανταλλάσσοντας διπλωματικές διαμαρτυρίες για τα επίμαχα περιστατικά.

«Η επίθεση της 8ης Ιανουαρίου ήταν μία εκ προμελέτης, προσχεδιασμένη δράση. Τέτοιου είδους επιχείρηση προαπαιτεί σχεδιασμό [και] λεπτομερή αναγνώριση [της περιοχής]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μπίκραμ Σίνγκχ, επικεφαλής του ινδικού Στρατού.

«Περιμένω πως όλοι οι διοικητές μου στη Γραμμή Ελέγχου να είναι επιθετικοί όταν βρίσκονται ενώπιον προκλήσεων και πυρών», συμπλήρωσε ο στρατηγός Σίνγκχ.

Το Κασμίρ αποτελεί, ιστορικά, σημείο έντονης τριβής μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις. Οι δύο χώρες διεκδικούν τον απόλυτο έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής, το ανατολικό τμήμα της οποίας ελέγχεται από την Κίνα.

Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ έχουν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση τρεις φορές από το 1947, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκαν από την καταρρέουσα βρετανική αυτοκρατορία. Δύο εκ των συρράξεων είχαν ως μήλον της Έριδος την περιοχή του Κασμίρ.

Ινδία και Πακιστάν έχουν υπογράψει σύμφωνο εκεχειρίας αναφορικά με την περιοχή του Κασμίρ από το 2003. Ωστόσο, το Νέο Δελχί διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Βομβάη το 2008. Οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από ενόπλους που έδρευαν στο Πακιστάν.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2012.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών