19:45 | 12/1/13
Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών των Βρετανών Συντηρητικών περιλαμβάνει το νεότερο επεισόδιο στις ζυμώσεις για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέναντι στην ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Times και Financial Times, ο λόρδος Χέσελταϊν, σύμβουλος της Ντάουνιγκ Στριτ για την οικονομική ανάπτυξη και από τα πιο παλαιά και σεβαστά στελέχη των Τόρις, προειδοποιεί τον κ. Κάμερον ότι η στάση του απέναντι στην ΕΕ μπορεί να διώξει επενδυτές και να εγκαταστήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από τη βρετανική οικονομία για πολλά χρόνια.
Προσθέτει ότι η βούληση του πρωθυπουργού να διεκδικήσει επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες και να υποβάλλει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του σε δημοψήφισμα, θα έθετε σε κίνηση μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Επαναλαμβάνοντας παλαιότερη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ ο λόρδος Χέσελταϊν συμβουλεύει τον κ. Κάμερον «να μην μπαίνει ποτέ σε κάποιο δωμάτιο αν δεν ξέρει πώς θα βγει από αυτό».
Η τοποθέτηση Χέσελταϊν έρχεται την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν με δική του συνέντευξη στη γερμανική Die Welt απευθύνει την πιο σαφή προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση Κάμερον είναι διατεθειμένη να τραβήξει τις διαφωνίες με την ηπειρωτική Ευρώπη στα άκρα.
Ο κ. Όσμπορν δηλώνει ότι ελπίζει η Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ, αλλά σημειώνει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΕ να αλλάξει.
Ταυτόχρονα, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής των Συντηρητικών ευρωβουλευτών, Ρίτσαρντ Άσγουορθ προειδοποίησε ότι ο κ. Κάμερον βάζει ψηλά τις προσδοκίες των Βρετανών ως προς το τι μπορούν να κερδίσουν με την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης τους με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι στα μάτια των Ευρωπαίων η Βρετανία γίνεται «λιγότερο ελκυστική».
Όλες αυτές οι βρετανικές δηλώσεις ακολουθούν μια εβδομάδα κατά την οποία για πρώτη φορά εδώ και μήνες ακούστηκαν έντονα φωνές από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο κατά των κινήσεων Κάμερον.
Λίγες ημέρες πριν τη βαρυσήμαντη ομιλία Κάμερον για την ευρωπαϊκή του πολιτική η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, ομάδα κορυφαίων Βρετανών επιχειρηματιών, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση μέσω στενού συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ είπαν με απλά λόγια στον κ. Κάμερον να μην κάνει το λάθος να φέρει τη Βρετανία κοντά στην έξοδο από την ΕΕ. Οι προειδοποιήσεις έκαναν αντίστοιχα λόγο για απομόνωση της Βρετανίας, για αποσταθεροποίηση της οικονομίας της, για υπονόμευση της ειδικής σχέσης με την Ουάσινγκτον και για παράλυση της Ευρώπης.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πραγματοποιήσει την ομιλία του πιθανότατα στις 22 Ιανουαρίου στη Γερμανία. Η επιλογή αυτή φέρεται να έχει εκπλήξει ή και εξοργίσει τους Γερμανούς και τους Γάλλους οι οποίοι την ίδια μέρα τιμούν την 50ή επέτειο της Συνθήκης του Ελιζέ που επικύρωσε τη μεταπολεμική τους συμφιλίωση.
Η Ντάουνινγκ Στριτ προτιμά την 22α Ιανουαρίου διότι πέφτει ανάμεσα στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στις 21 και στην έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός στις 23 Ιανουαρίου.
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα