Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πακιστάν: Τη σύλληψη του πρωθυπουργού διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο

17:52 | 15/1/13


Τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ράζα Περβέζ Ασράφ, και 16 ακόμα ατόμων διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα «κύματα» πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Ο κ. Ασράφ κατηγορείται για μία υπόθεση διαφθοράς που αφορά ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Προτού αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, ο κ. Ασράφ υπηρετούσε την κυβέρνηση ως υπουργός Υδάτων και Ενέργειας.

Ο κ. Ασράφ είναι ο τρίτος πρωθυπουργός ή υποψήφιος πρωθυπουργός του Πακιστάν που έρχεται σε σύγκρουση με το Ανώτατο Δικαστήριο κατά τους τελευταίους 10 μήνες.

Είχε προηγηθεί ο Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ασέβεια προς το Δικαστήριο και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του, αφότου αρνήθηκε να διατάξει το άνοιγμα παλαιών υποθέσεων διαφθοράς κατά του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ενώ ακολούθησε η βραχύβια υποψηφιότητα του Μακχντούμ Σαχαμπουντίν, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε άμεσα ένταλμα σύλληψης από δικαστήριο κατά των ναρκωτικών.

Ο κ. Ασφράφ, έπειτα από μεγάλη πίεση, δέχτηκε να ανοίξει τις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά συνέχισε να βρίσκεται σε τριβή με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων, ένας στενός συνεργάτης του διωκόμενου πλέον πρωθυπουργού σχολίασε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η εντολή σύλληψης του κ. Ασράφ αποτελεί απόπειρα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δικαστικής Εξουσίας να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Η σημερινή εξέλιξη ουσιαστικά καταδεικνύει την συνέχιση της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και του Δικαστικού σώματος, το οποίο φέρεται να έχει στενές σχέσεις με την ηγεσία του Στρατού. Παράλληλα, η σύγκρουση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο ερωτηματικά για την πολιτική σταθερότητα στο Πακιστάν, μίας εκ των λιγοστών πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο.


Η κρίση και ο λαοφιλής κληρικός

Η εντολή για τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ασράφ έρχεται σε ένα ιδιαίτερα ιδιόμορφο πλαίσιο για το Πακιστάν, καθώς κατά τις τελευταίες δύο ημέρες η πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ έχει υπάρξει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της Αστυνομίας και οπαδών του λαοφιλή κληρικού Φαγουάντ Τσόντρι.

Ο κ. Τσόντρι έχει απαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, εξήροντας παράλληλα το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και των δικαστηρίων στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

«[Η κυβέρνηση] έχει κατασπαταλήσει και έχει φέρει σε κακή κατάσταση τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ιδιαίτερα έντιμες, πολύ ικανές και πολύ επαγγελματικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόντρι, απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κοινοβούλιο. Προέβη στην εν λόγω δήλωση καθώς στεκόταν πίσω από μία αλεξίσφαιρη ασπίδα.

Πηγή: skai.gr


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών