Έκθεση κόλαφος για τη λειτουργία του συστήματος υγείας στη Βρετανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Έκθεση κόλαφος για τη λειτουργία του συστήματος υγείας στη Βρετανία

21:07 | 6/2/13
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας και την τοπική αρχή διαχείρισης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στην επαρχία Στάφορντσιρ κατονομάζει ως υπευθύνους για τους θανάτους 1.200 ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί ανεξάρτητη νομική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Οι θάνατοι επήλθαν στο νοσοκομείο Στάφορντ της ομώνυμης αγγλικής πόλης. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2009 όταν διαπιστώθηκε ότι έως και 1.200 ασθενείς περισσότεροι από όσο αναμενόταν πέθαναν ενώ νοσηλεύονταν την περίοδο 2005-2008.

Η έκθεση του νομικού συμβούλου της βασίλισσας Ρόμπερτ Φράνσις κατηγορεί το υπουργείο ότι είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως προτεραιότητα τα χρήματα και όχι τη φροντίδα των ασθενών. Παράλληλα επικρίνει τις τοπικές υγειονομικές αρχές για ανοχή ή συγκάλυψη των παραλείψεων που οδήγησαν στους θανάτους των ασθενών. Δεν κατονομάζονται ωστόσο συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ως υπεύθυνοι για την «καταστροφή» που συντελέστηκε στο νοσοκομείο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 290 συστάσεις επί ενός ευρέος φάσματος πολιτικών στον τομέα της υγείας, καλώντας σε «μηδενική ανοχή» φαινομένων ανεπαρκούς περίθαλψης. Προτείνεται το κλείσιμο νοσοκομείων που δεν πληρούν βασικά επίπεδα παροχής φροντίδας. Γενικότερα η έκθεση καλεί στη λειτουργία ενός συστήματος υγείας που έχει ως επίκεντρο τον ασθενή.

Ο κ. Φράνσις περιέγραψε κατά την παρουσίαση των πορισμάτων του μια κατάσταση κατά την οποία το νοσοκομείο δεν μπορούσε λόγω ελλιπούς έμψυχου δυναμικού να παράσχει επαρκή περίθαλψη στους ασθενείς του, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυσλειτουργία της διοίκησης. Πρόσθεσε εξάλλου ότι παρά τις σχετικές αναφορές οι αρμόδιες αρχές δεν έδρασαν αναλόγως.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Στάφορντ «όχι απλώς λάθος, αλλά τραγικά». Απολογήθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας στους συγγενείς των θυμάτων. «Πραγματικά λυπάμαι», είπε ο Βρετανός ηγέτης.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών