Οι κυριότερες παθήσεις νυχιών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι κυριότερες παθήσεις νυχιών

21:37 | 23/3/13
Τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια έχουν σημαντική θέση στην εξωτερική μας εμφάνιση. Εκτός όμως από το αισθητικό μέρος, τα νύχια έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να προστατεύουν τα μαλακά μόρια της άκρης των δακτύλων αλλά και να συνεισφέρουν στην λειτουργικότητά τους. 

Διαταραχές στο χρώμα, στη δομή και στο σχήμα τους μπορεί να συσχετίζεται με δερματολογικά νοσήματα ή να αποτελούν κλινικά σημεία μιας συστηματικής νόσου γι' αυτό και πρέπει να δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στη διάγνωση και θεραπεία.
Θα ασχοληθούμε με τις πιο συνηθισμένες παθήσεις μια και είναι αδύνατο να τις συμπεριλάβουμε όλες σε αυτό το κείμενο.


ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ
Αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των νυχιών. Οφείλεται σε λοίμωξη απο Δερματόφυτα (Τ.rubrum, T.mentagrophytes), Candida albicans (κυρίως στα χέρια) και σπανιότερα σε Ασπέργιλλο κ.α.

Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με έμμεσο τρόπο όπως απο λέπια δέρματος που φέρουν τον μύκητα, τα οποία προσκολλώνται σε πετσέτες, πλακάκια, λίμες νυχιών, ψαλίδι κ.α.

Προδιαθεσικοί παράγοντες
ηλικία>60.
τραυματισμοί νυχιών.
αθλητική δραστηριότητα.

Διάφορες παθήσεις όπως:
  • Διαβήτης, 
  • Φλεβική ανεπάρκεια, 
  • Ανοσοκαταστολή.


Συνήθως προσβάλλεται το περιφερικό ελεύθερο άκρο του νυχιού και το υπονύχιο.

Σπανιότερα προσβάλλεται το εγγύς άκρο του νυχιού κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και υπάρχει και η επιφανειακή λευκή διήθηση που αφορά την επιφάνεια της ονυχιαίας πλάκας. Τα νύχια που προσβάλλονται μπορεί να παρουσιάζουν υπερκεράτωση, ονυχόλυση (διαχωρισμό ονυχιαίας πλάκας απο την κοίτη της), αλλαγή χρώματος σε λευκό, κίτρινο ή κιτρινοκαφέ.

Σε λοίμωξη απο candida albicans που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν συχνά τα χέρια τους σε νερό, υπάρχει συνήθως συνοδός φλεγμονή του δακτύλου γύρω απο το νύχι (παρωνυχία).

Διάγνωση
Γίνεται με καλλιέργεια δείγματος απο λέπια όνυχος.

Θεραπεία
Είναι μακροχρόνια και εάν η μυκητίαση είναι εκτεταμένη ή αφορά πολλά νύχια θα πρέπει να γίνει λήψη αντιμυκητιασικών απο το στόμα σε διακοπτώμενο σχήμα ημερησίως για μια βδομάδα τον μήνα επί τρεις μήνες για τα νύχια χεριών και επί 4 μήνες για τα νύχια των ποδιών. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η ιτρακοναζόλη και η τερμπιναφίνη πάντα με παρακολούθηση γιατρού. Σε ήπιες μυκητιάσεις αρχόμενες μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική θεραπεία με βερνίκι αμορολφίνης ή cyclopirox για 6 μήνες περίπου.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Το πιο συχνό βακτήριο που προσβάλλει το νύχι είναι η ψευδομονάδα. Συνήθως προσβάλλει νύχια με ονυχόλυση ξεκινώντας απο τη βάση τους και προσδίδει σ' αυτά ενα πράσινο χρώμα το οποίο είναι χαρακτηριστικό της λοίμωξης αυτής. Η θεραπεία είναι δύσκολη και συνήθως υπάρχουν υποτροπές.

Γίνεται με τοπική έγχυση αντιβιοτικού και συχνά απαιτείται αφαίρεση του πάσχοντος ιστού.
Άλλοι μικροοργανισμοί που μπορεί να προσβάλουν το νύχι είναι ο σταφυλόκοκκος.


ΟΝΥΧΟΛΥΣΗ
Πρόκειται για την αποκόλληση της ονυχιαίας πλάκας απο την κοίτη της. Τα συχνότερα αίτια είναι:
  1. Ονυχομυκητίαση.
  2. Ψωρίαση.
  3. Παθήσεις θυρεοειδούς.
  4. Φάρμακα (χημειοθεραπεία, ρετινοειδή).
  5. Τραυματισμός.
  6. Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας αποτελεί και τη θεραπεία της ονυχόλυσης.



ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ BEAU
Πρόκειται για εγκάρσιες αυλακώσεις του νυχιού. Μπορεί να εμφανιστούν όταν η ανάπτυξή του διακόπτεται εξαιτίας τραυματισμού ή σοβαρής ασθένειας.


ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ
Αυξάνει το μέγεθος και η κυρτότητα της ονυχιαίας πλάκας. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής (όταν δεν ανευρίσκεται η αιτία), κληρονομική ή να αποτελεί ένδειξη παθήσεων όπως:
  • Χρόνια βρογχίτιδα.
  • Βρογχιεκτασία.
  • Εμφύσημα.
  • Φυματίωση.
  • Καρκίνος του πνεύμονα.
  • Κίρρωση ήπατος.
  • Καρδιοπάθειες.



ΛΕΥΚΟΝΥΧΙΑ
Η λευκονυχία μπορεί να είναι συγγενής, επίκτητη ολική ή μερική. Η λέπρα, η κίρρωση του ήπατος και η ελκώδης κολίτιδα αποτελούν κάποια από τα αίτια αυτής.

Η στικτή λευκονυχία είναι αρκετά συνηθισμένη κατάσταση και παρουσιάζεται κυρίως λόγω μικροτραυματισμών της μήτρας του νυχιού π.χ. από μανικιούρ ή ως αποτέλεσμα παθήσεων όπως ψωρίαση, αγγειακές παθήσεις κ.α.


ΜΑΥΡΑ ΝΥΧΙΑ

Αίτια:
  • Νόσος του Αdisson.
  • Νόσος του Cushing.
  • Μελανοκυτταρικός σπίλος.
  • Μελάνωμα.
  • Υπονύχιο αιμάτωμα.



ΚΟΙΛΟΝΥΧΙΑ
Κατά την πάθηση αυτή τα νύχια παρουσιάζονται λεπτά στη μέση ενώ τα άκρα τους εμφανίζονται επηρμένα.

 Οι συχνότερες αιτίες είναι:
ανεπάρκεια σιδήρου.
σύφιλη.
μελανίζουσα ακάνθωση.


ΒΟΘΡΙΑ ΟΝΥΧΙΑΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ

Αίτια:
  • ψωρίαση.
  • ομαλός λειχήνα.
  • γυροειδής αλωπεκία.
  • σαρκοείδωση.


Θεραπεία
Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας αποτελεί και τη θεραπεία των παραπάνω παθήσεων.


ΟΝΥΧΟΣΧΑΣΗ
Τα εύθραυστα νύχια παρατηρούνται συνήθως σε άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορες χημικές ουσίες και ερεθιστικά υλικά όπως οξέα, βερνίκια νυχιών, απορρυπαντικά κ.α. Παθήσεις του θυρεοειδούς, διαβήτης, σιδηροπενική αναιμία, ανεπάρκεια βιταμινών αλλά και τραύματα μπορεί να προκαλέσουν ονυχόσχαση.

 Η θεραπεία της αιτίας αλλά και η χρήση σκληρυντικών βερνικιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποκαθιστούν την βλάβη.

Θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες για να έχουμε υγιή νύχια:
να φοράμε άνετα παπούτσια, να φοράμε γάντια όταν χρησιμοποιούμε ερεθιστικά προϊόντα ή ακόμα κι όταν έχουμε παρατεταμένη επαφή με νερό, να ελέγχουμε αν αποστειρώνονται τα εργαλεία όταν κάνουμε μανικιούρ-πεντικιούρ.

Να αποφεύγουμε τα τεχνητά νύχια γιατί εύκολα μπορεί να εγκλωβίσουμε κάποιον μικροοργανισμό (μύκητα, μικρόβιο) ευνοώντας την ανάπτυξή του.
Τέλος όταν διαπιστωθεί κάποια αλλοίωση στα νύχια πρέπει να ζητείται πάντα η γνώμη ειδικού μιας και μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών