13:56 | 23/4/13
Με το ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης στο απόγειο, ξεκίνησε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η πολύκροτη δίκη για τις «χρυσές μίζες» από τις συμβάσεις των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων TORM1 με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, η πορεία του οποίου σημάδεψε όχι μόνο τη διαδρομή και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ιστορία της μεταπολίτευσης.
Στην πιο λαμπρή αίθουσα της Δικαιοσύνης, την αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθήνας, θα παιχτεί η τελευταία «πράξη» μιας υπόθεσης με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, που φέρεται ότι συνέστησε εγκληματική οργάνωση, για να «ξεπλένει» μίζες εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Μαζί του στο εδώλιο η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη- Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγος Γκούντρουν Μολτενάουερ, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς και πρόσωπα του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος, όπως ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, αλλά και πρώην συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε γ.γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος, όλοι κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η δίκη ξεκίνησε χτες, με απόντες πέντε κατηγορούμενους, αλλά διακόπηκε για τις 8 Μαΐου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των δικαστών της έδρας όλη την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά και υπό το κράτος αντιδράσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, που αρνήθηκαν να συνεχιστεί η δίκη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είχε πρόθεση το δικαστήριο.
Η Βίκυ Σταμάτη δεν παρέστη στο δεύτερο μέρος της δίκης, καθώς, σύμφωνα με τον συνήγορό της, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Κατά την εκφώνηση των ονομάτων από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη απουσίαζαν η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή, που είναι προφυλακισμένη, και η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν, «όχι γιατί περιφρονούν το δικαστήριο -όπως διευκρίνισε ο συνήγορός τους Μ. Δημητρακόπουλος- αλλά επειδή είναι ψυχολογικά ράκη».
Η δίκη ξεκίνησε σε ήπιο κλίμα, ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν λίγο πριν από το τέλος της διαδικασίας, όταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Παν. Παναγιωτόπουλος, απαγγέλλοντας -μετά τη βασική εισαγγελέα της έδρας κ. Αδειλίνη- το κατηγορητήριο, μίλησε για «ανήθικο τρόπο» με τον οποίο έδρασαν, όπως είπε, οι κατηγορούμενοι, τους οποίους μεταξύ των άλλων χαρακτήρισε ως «άτομα με σταθερή ροπή προς το έγκλημα», φράση που αναφέρεται επί λέξει και στο κατηγορητήριο.
Ολοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Μόνο ο Ν. Ζήγρας παραδέχτηκε την ενοχή του ζητώντας συγνώμη, κατανόηση και επιείκεια.
Η φράση του εισαγγελέα πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που τον κατηγόρησαν για αντιδικονομική παρεκτροπή. Τελικά η φράση απαλείφθηκε από τα πρακτικά, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να ανασκευάζει, λέγοντας ότι «ίσως η φράση 'ανήθικη' να μην είναι στο παραπεμπτικό βούλευμα, που αριθμεί 990 σελίδες».
Αθώοι δήλωσαν όλοι οι κατηγορούμενοι στις μίνι τοποθετήσεις που τους επέτρεψε το δικαστήριο να κάνουν επί των κατηγοριών.
Μόνο ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες που, όπως είπε, έχει ομολογήσει κατά την απολογία του στον ανακριτή, ενώ ζήτησε «μια μεγάλη συγνώμη από όλο τον κόσμο, κατανόηση και επιείκεια».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε «αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;».
Για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική αυτή η συμπεριφορά εναντίον μου και εναντίον της κόρης μου και της γυναίκας μου. Ζητώ να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η σύζυγός μου. Εμένα ζητούσαν, εμένα κυνηγούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση ενός εκ των κατηγορουμένων.
Ο Γιώργος Κωνσταντάτος κατηγόρησε τον Νίκο Ζήγρα πως τον παγίδευσε, λέγοντας: «Είμαι αθώος και παγιδεύτηκα από την εμπιστοσύνη που έδειξα στον Ζήγρα. Καταστράφηκα».
Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναλώθηκε στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ζήτησαν να αποβληθεί από τη δίκη το ελληνικό Δημόσιο, που υπέβαλε παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, συνολικά 19 εκατ, ευρώ, ενώ επιφυλάχτηκε για περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει επ΄αυτού, όπως και για το εάν θα κλητευθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ.
Αγέρωχος στο εδώλιο, με το ύφος άλλων εποχών
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μπήκε στο δικαστήριο αγέρωχος και προχώρησε προς το εδώλιο με ύφος που θύμιζε παλιές ένδοξες στιγμές...
Στην αρχή της διαδικασίας δεν φορούσε χειροπέδες. Ωστόσο, προφανώς όταν οι αρμόδιοι αντελήφθησαν τον αντίκτυπο που είχε η διάκριση προς τον πρώην υπουργό όταν οι συγκατηγορούμενοι προσήλθαν με χειροπέδες, το σκηνικό άλλαξε.
Στο δεύτερο μέρος της δίκης ο πρώην υπουργός οδηγήθηκε στη δικαστική αίθουσα με χειροπέδες, οι οποίες αφαιρέθηκαν στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν από το εδώλιο.
Η σκηνή προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης της συζύγου του, Αλέξη Κούγια, που διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο λέγοντας ότι είναι υπερβολικό να αντιμετωπίζονται οι κατηγορούμενοι σαν να είναι επικίνδυνοι εγκληματίες που θα κάνουν δέκα φόνους.
Και πρόσθεσε:
«Από τη διπλανή αίθουσα έρχονται μέχρι εδώ με χειροπέδες; Για να γράφουν τα media αύριο...».
Η μοναδική φορά που ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχασε προς στιγμήν τον βηματισμό του ήταν στο τέλος της δίκης, όταν του πέρασαν τις χειροπέδες για να τον οδηγήσουν έξω από την αίθουσα. Κάποιος από τους αστυνομικούς τον έσπρωξε και ο πρώην υπουργός σκόνταψε...
Απέναντι στις κάμερες και στα βλέμματα του κόσμου
Με ένα λιτό ταγέρ, ίσια παπούτσια και αμακιγιάριστη, βγήκε από την κλούβα του μεταγωγών η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη, χτες το πρωί, την ώρα που οδηγείτο στο εδώλιο. Το ύφος της, ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν φορούσε χειροπέδες, έγιναν θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» που είχαν σχηματιστεί από περίεργους έξω από τα δικαστήρια, οι οποίοι σχολίαζαν αρνητικά.
Η κ. Σταμάτη συγκέντρωσε πάνω της τα φλας των φωτορεπόρτερ και τις κάμερες, αλλά και τα βλέμματα του πλήθους. Το ίδιο έγινε και όταν βγήκε από το δικαστήριο στη διακοπή της δίκης.
Οι περίεργοι μάταια προσπαθούσαν να εντοπίσουν την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή. Ούτε η κόρη αλλά ούτε και η μητέρα της, Γκούντρουν, πρώην σύζυγος του Ακη, εμφανίστηκαν.
Η κ. Σταμάτη παρέμεινε στη διπλανή αίθουσα και δεν παρέστη στο δεύτερο μέρος της δίκης, καθώς, όπως είπε ο συνήγορός της Αλεξης Κούγιας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, που δεν της επέτρεψε να παραστεί μέχρι το τέλος.
Ετσι, την ώρα της μίνι... απολογίας των κατηγορουμένων, μίλησε για λογαριασμό της ο συνήγορός της, ο οποίος είπε:
«Κανείς δεν παρέσυρε την εντολέα μου στην υπόθεση αυτή. Το μόνο που έκανε ήταν να παντρευτεί τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον πρώην υπουργό και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και να πάρει ένα σπίτι με δάνειο μαζί με τον άνδρα της. Τώρα, εάν αυτό είναι ξέπλυμα θα το πει το δικαστήριο. Δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς της, παρά μόνο τον Νίκο Ζήγρα, τον οποίο έχει δει δύο φορές».
Το επώνυμο της Βίκυς Σταμάτη έγινε... θέμα δύο φορές εντός της δικαστικής αίθουσας, με τον συνήγορό της να αντιδρά έντονα όταν κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων ακούστηκε να την αποκαλούν «Βασιλική Σταμάτη».
«Κύριε πρόεδρε, η ταυτότητά της γράφει Τσοχατζοπούλου», αντέδρασε ο συνήγορος. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την εκφωνείτε ως Σταμάτη».
Επειδή με αυτό το όνομα αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αντέτεινε ο πρόεδρος.
Πηγή: Εθνος
Σχετικές ετικέτες:Κοινωνία
Σχετικά άρθρα