Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη

17:24 | 25/4/13
Αποσύρεται τελικά από το πολυνομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, μετά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Μανιτάκη να την υπογράψει.

Όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, το θέμα θα επανεξετασθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Λίγη ώρα πριν την απόσυρση της διάταξης, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διεμήνυαν ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει το tvxs.gr.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλείεται κατηγορηματικά να αποδεχθεί ο υπουργός «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή, με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο. Αυτό, πρόσθεσαν, «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Παρέμβαση Κουβέλη από τις Βρυξέλλες

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.


Όπως ανέφερε:

«Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».


Είχαν προηγηθεί διευκρινίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το σχέδιο ρύθμισης για τους συμβασιούχους. Μεταξύ, άλλων, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη ανέφεραν ότι η κατάργηση των δικαστικών προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων, που επέτρεπαν στους συμβασιούχους να επιστρέψουν στην εργασία τους, θα ισχύει εφόσον η κύρια αγωγή δεν εκδικάζεται εντός εννέα μηνών.

Για «συνταγματική εκτροπή» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων είχε χαρακτηρίσει «πραξικοπηματικό» το νομοσχέδιο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών