Την πιο δύσκολη περίοδό της περνά η κυπριακή αγορά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Την πιο δύσκολη περίοδό της περνά η κυπριακή αγορά

16:40 | 18/4/13

Οι επιχειρήσεις μετρούν απώλειες και παλεύουν να επιβιώσουν

Την πιο δύσκολη περίοδό της περνά η κυπριακή αγορά, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, που προσπαθούν να μετριάσουν τις απώλειες και να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, υπάρχει έντονος προβληματισμός στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις διατηρούν καταθέσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίες εξυπηρετούν την πληρωμή προμηθευτών, τη μισθοδοσία και την καθημερινή λειτουργία τους.

Η παρατεταμένη αργία των κυπριακών τραπεζών -που προηγήθηκε, τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου «έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία ως προς τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

Όσον αφορά στην κίνηση στην αγορά, ο κύκλος εργασιών εμπορικών κέντρων και καταστημάτων σημειώνει κάθετη πτώση. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΒΕΚ (Παγκύπριες Οργανώσεις Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών -περιλαμβάνει κυρίως κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις) Στ. Κουρσάρη, η αγορά, πέραν των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, «βρίσκεται στο ψυγείο». Ως προς τις υπεραγορές, ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται ότι σημειώνει πτώση της τάξης του 10-15%.

Η σημερινή εικόνα της κυπριακής αγοράς, όπως προκύπτει από επικοινωνία του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος με στελέχη επιχειρήσεων ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: « έλλειψη ρευστότητας, αβεβαιότητα ως προς το άμεσο μέλλον και αναμενόμενες ανακατατάξεις προς όφελος των επιχειρήσεων με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια».

Συναφώς με τα πιο πάνω, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε διψήφιες μειώσεις μισθών και άλλες έχουν μειώσει δραματικά το ωράριο εργασίας. Σε κάποιες εταιρείες οι μειώσεις έφθασαν το 50% για το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε προσωρινή βάση μέχρι να διαφανεί το βάθος της κρίσης. Άλλοι οργανισμοί μείωσαν στο μισό το ωράριο εργασίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να έχει παρατηρηθεί μεγάλο κύμα απολύσεων, καθώς πολλοί επιχειρηματίες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση προτού προχωρήσουν σε οριστικές αποφάσεις.

Ο γγ της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ (Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου) Ελισσαίος Μιχαήλ ανέφερε ότι «το θέμα που μπαίνει στο τραπέζι είναι «πάγωμα» ή αποκοπές μισθών, χωρίς να τίθεται μέχρι στιγμής ζήτημα εκτεταμένων απολύσεων», εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην αγορά τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο του 2013 η ανεργία στην Κύπρο αυξήθηκε με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς ανήλθε στο 14% από 10,2% τον περσινό Φεβρουάριο.

Εκ μέρους της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ο γγ της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Χαράλαμπος Πλατσής αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα μισθών και ωφελημάτων χωρίς να υπάρχουν πολλές απολύσεις».

«Η οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ψυγείο», σημειώνει ο κ. Πλατσής, και σε ερώτηση σε ποιους τομείς υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας, ανέφερε ότι κυρίως πλήττεται το λιανικό εμπόριο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι λόγω των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομία όλοι οι τομείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2013 έφτασε τους 41.000, έναντι 33.000 που ήταν πριν ένα χρόνο και 11.000 που ήταν τον Φεβρουάριο του 2008.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών