15:15 | 14/4/13
του Μανόλη Παντινάκη
Όταν όλες οι εκκλησίες στην Κρήτη ασφαλίζονται για να αποφευχθούν κλοπές και καταστροφές, στον Μέρωνα Αμαρίου μένουν ανοικτές, πλην μιας.
Και τούτο, γιατί «οι οίκοι του Θεού» δεν πρέπει να κλείνουν αλλά να είναι πάντα φωτισμένες στους προσκυνητές που νιώθουν την ανάγκη για περισυλλογή.
Μια από τις πολλές βρύσες του χωριού
Από τους 14 ναούς που διαθέτει η ενορία του Μέρωνα, η πλειοψηφία των οποίων είναι παλαιοί και ιστορικής σημασίας, οποιαδήποτε μέρα και ώρα έχει πρόσβαση καθένας, εκτός από έναν, αυτόν της Παναγίας στο κέντρο του οικισμού, που είναι ιδιαίτερης αξίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε οδηγούς επισκεπτών, «στο ναό μπορεί κανείς να δει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοιχογραφικά σύνολα του δευτέρου μισού του 14ου αιώνα στην Κρήτη…». Ωστόσο, «ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και οι φορητές εικόνες, χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής παράδοσης του 19ου αιώνα…»
Ο εφημέριος του Μέρωνα Μανώλης Βαμιεδάκης, βρίσκεται απέναντι στην άποψη της πλειοψηφίας των κληρικών που θεωρούν ότι ασφαλίζοντας τις εκκλησίες αποτρέπουν τις κλοπές, σε καιρούς που η οικονομική στενότητα και η άμεση ανάγκη για ρευστό από αδίστακτα άτομα τα στρέφει ακόμη και στα παγκάρια. Διατυπώνει, λοιπόν, την εκτίμηση ότι «εάν ήταν ανοιχτές οι εκκλησίες δε θα τις έκλεβαν» και υποστηρίζει ότι «οι ναοί είναι χώροι συγκέντρωσης και προσευχής των πιστών» και «δεν είναι μόνο για τις γιορτές», και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πάντα ανοικτές και ο κάθε άνθρωπος, όποτε εκείνος κρίνει, πρέπει να βρίσκει την πόρτα ανοικτή για να προσεύχεται, να ανάβει το καντήλι και να κάνει την περισυλλογή του…»
Ο ναός της Παναγίας στον Μέρωνα
Σχετικές ετικέτες:Κοινωνία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων