Φυσικές τροφές-«γιατρικά» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φυσικές τροφές-«γιατρικά»

05:45 | 14/4/13

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα υποφέρετε από τα συμπτώματα του jet lag, δε θα μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα ή άλλα τέτοια δυσάρεστα, απλά να θυμάστε... υπάρχει σίγουρα κάποια τροφή που μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας.

Πριν καταφύγετε στο ντουλαπάκι του φαρμακείου, ανοίξτε την πόρτα του ψυγείου σας και αναζητήστε εκεί τροφές που είναι θεραπευτικές για μια πλειάδα ασθενειών, όπως οι ημικρανίες, η ναυτία, ο πονόλαιμος και οι καούρες. Όχι μόνο θα νιώσετε καλύτερα αλλά δεν θα ανησυχείτε και για τις «αντενδείξεις».

Οι παρακάτω τροφές δεν είναι μόνο πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά και σε φυτοθρεπτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τις φλεγμονές και εμποδίζουν ακόμη και χρόνιες ασθένειες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα υποφέρετε από τα συμπτώματα του jet lag, δε θα μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα ή άλλα τέτοια δυσάρεστα, απλά να θυμάστε: υπάρχει σίγουρα κάποια τροφή που μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας.


Πονόλαιμος και βήχας

Θεραπεία: Μέλι

Οι γιαγιάδες μας το λέγανε, αλλά δεν τις ακούγαμε. Τώρα πια το λένε και οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον πονεμένο λαιμό και να μαλακώσει το βήχα. Αυτό κυρίως οφείλεται στην αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση του μελιού. Προτείνεται να πίνετε ανά δύο με τρεις ώρες, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ή τσάι με βότανα, αφού έχετε προσθέσει 2 κουταλάκια μέλι σε αυτό.

Άλλες μελέτες εντοπίζουν στο μέλι από φαγόπυρο και στο μέλι από το δέντρο manuka (ποικιλία που αναπτύσσεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία), ακόμα μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση. Το μέλι μπορεί να καταναλωθεί και με γιαούρτι, σε σαλάτες και smoothies, ενώ πάντα λειτουργεί και σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.


Μυϊκό πιάσιμο

Θεραπεία: Ginger

Για να αποφύγετε το μυϊκό πιάσιμο μετά από έντονη (ή όχι τόσο έντονη) άσκηση, καταναλώστε λίγο ginger. Σύμφωνα με μελέτες, αθλητές που σηκώνουν βάρη, παρατήρησαν μείωση κατά 25% του μυϊκού πιασίματος την ημέρα μετά την άσκηση, αφού είχαν καταναλώσει δυο γραμμάρια ωμό ginger, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες που δεν κατανάλωσαν. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ginger και τα οποία είναι υπεύθυνα για την αποτροπή ανάπτυξης φλεγμονής μετά από έντονη άσκηση, που με τη σειρά της οδηγεί στο πιάσιμο.

Τα πλεονεκτήματα του ginger όμως δεν τελειώνουν εκεί, αφού χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού. Εάν ωστόσο, παρά τις θεραπευτικές ιδιότητές του, δυσκολεύεστε να το καταναλώσετε ωμό, ψιλοκόψτε το και προσθέστε το σε σαλάτες και σούπες ή σε τουρσί, βάλτε το σε sandwich και ως συνοδευτικό στο sushi.


Αϋπνία

Θεραπεία: Ακτινίδιο

Για όσους υποφέρουν από αϋπνίες, οι περισσότεροι των οποίων -σύμφωνα με έρευνες- είναι γυναίκες, μια λύση στο πρόβλημα είναι η κατανάλωση ακτινιδίων μια ώρα πριν τον ύπνο. Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν δυο ακτινίδια πριν τον ύπνο, κοιμόντουσαν 14 λεπτά γρηγορότερα από εκείνες που δεν είχαν κάνει το ίδιος και μάλιστα είχαν καλύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια ύπνο.

Αυτό, πιθανόν να οφείλεται στη σεροτονίνη που περιέχεται στο ασιατικό αυτό φρούτο, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της ηρεμίας του σώματος. Το ακτινίδιο μπορείτε να το κόψετε σε φρουτοσαλάτα ή να το πιείτε σε χυμό.


Ημικρανίες

Θεραπεία: Σπόροι κολοκύθας

Η κατανάλωση των σπόρων κολοκύθας (γνωστοί ως πασατέμπο), μπορεί να είναι κάπως… ενοχλητική για κάποιους, αλλά για όσους πάσχουν από ημικρανίες έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι σπόροι της κολοκύθας είναι σημαντική πηγή μαγνησίου, στοιχείο που εκλείπει σε όσους πάσχουν από ημικρανίες. Η κατανάλωση ενός τετάρτου της κούπας σε καθημερινή βάση, προσφέρει τη μισή προτεινόμενη δόση ανά ημέρα σε μαγνήσιο και περιορίζει την εμφάνιση του φαινομένου.

Εάν σας απωθεί η ιδέα της κατανάλωσης των σπόρων, σκέτων μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες, στο ψωμί και σε επιδόρπια, ακόμα και στη σάλτσα πέστο.


Προεμμηνορησιακό σύνδρομο

Θεραπεία: Αμύγδαλα

Πολλές είναι οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου και οι περισσότερες καταφεύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις για την καταπολέμηση αυτού μηνιαίου «προβλήματος». Σύμφωνα όμως με αμερικανικές μελέτες, υπάρχει και άλλη λύση και αυτή είναι η βιταμίνη Β2. Η Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη που εντοπίζεται στα αμύγδαλα και στους ξηρούς καρπούς, μειώνει κατά 35% την πιθανότητα εμφάνισης ναυτίας και κοιλιακού πόνου, από τα οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες κάθε μήνα. Η κατανάλωση 60 γρ. αμυγδάλων σε καθημερινή βάση, προσφέρει στον οργανισμό το 30% της ημερήσιας προτεινόμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β2.

Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά, στο γιαούρτι, σε γλυκά, ακόμη και για να δώσετε χρώμα κατά το μαγείρεμα στο ψάρι και το κοτόπουλο.


Jet lag

Θεραπεία: Κεράσια

Τα κεράσια είναι βασική πηγή μιας ορμόνης (μελατονίνης) που βοηθάει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου, μέσω του αισθήματος της κούρασης όταν νυχτώνει και της ξεκούρασης όταν βγαίνει ο ήλιος. Ο ύπνος είναι από τα πρώτα πράγματα που «πλήττεται» μετά από ένα μακρύ ταξίδι με αεροπλάνο κι επειδή είναι άκρως σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στο επόμενο ταξίδι δοκιμάστε να φάτε μια χούφτα κεράσια πριν την πτήση ή να πιείτε ένα ποτήρι χυμό κεράσι.

Αφού φτάσετε στον προορισμό σας κάντε το ίδιο, κάθε φορά που πέφτει ο ήλιος και για τις δυο πρώτες μέρες. Επιπλέον τα κεράσια περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, που πάντα αποδυναμώνεται όταν ταξιδεύουμε. Εάν ταξιδεύετε πολύ και έχετε βαρεθεί τον χυμό κεράσι, μπορείτε να τον συνδυάσετε με ανθρακούχο νερό ή ακόμα να προσθέσετε τα κεράσια στα δημητριακά ή το μούσλι.


Καούρα

Θεραπεία: Φασόλια

Μπορεί τα φασόλια να είναι μια κάπως παρεξηγημένη τροφή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο καλό κάνουν στην καρδιά. Επίσης, μελέτες απέδειξαν πως άτομα με διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρουσιάζουν 20% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν συμπτώματα καούρας και άλλων γαστροοισοφαγικών ασθενειών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ταχύτερη λειτουργία του στομάχου, μειώνοντας δραστικά την εμφάνιση παλινδρόμησης. Εάν δεν σας αρέσουν τα φασόλια σκέτα, προσθέστε τα σε σαλάτες, μαζί με τόνο ή ακόμα σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα.

Πηγή: clickatlife.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών