Κύμα ευρωσκεπτικισμού έφερε η κρίση στην ΕΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κύμα ευρωσκεπτικισμού έφερε η κρίση στην ΕΕ

12:24 | 26/4/13
Βλέποντας ότι η ζωή στο πλαίσιο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια μεταφράζεται σε τραπεζικές κρίσεις, πακέτα διάσωσης, σκληρές πολιτικές λιτότητας, άγριες κόντρες Βερολίνου-Κομισιόν και παραχώρηση της κυριαρχίας των κρατών-μελών στην Ενωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν τον θεσμό με μεγαλύτερη δυσπιστία από ποτέ, σύμφωνα με το θινκ τανκ «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) και το Ευρωβαρόμετρο.

Οπως έδειξε η έρευνα που διεξήχθη στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, όπου αριθμούν τα 350 από τα συνολικά 500 εκατομμύρια του πληθυσμού της ΕΕ, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ενωση εκτοξεύθηκε μέσα σε μια πενταετία.

Εχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ανησυχούν ότι θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις λαϊκίστικες ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές και θα δυσχεράνει τις προσπάθειές τους να βρουν στήριξη στις επιλογές τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είναι τέτοια η ζημιά, που δεν έχει σημασία το αν προέρχεσαι από μια χρεωμένη χώρα ή χώρα-πιστωτή ή υποψήφια προς ένταξη ή τη Βρετανία: όλοι είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Οι πολίτες τώρα θεωρούν ότι η εθνική τους δημοκρατία υπονομεύεται από τους χειρισμούς για την κρίση του ευρώ», εξήγησε ο επικεφαλής του ECFR στη Μαδρίτη, Χοσέ Ιγκνάθιο Τορεμπλάνκα. Στις πέντε από τις έξι χώρες της έρευνας οι ευρωσκεπτικιστές ήταν περισσότεροι από εκείνους που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ, σε αντίθεση με το 2007, όταν -με εξαίρεση τους Βρετανούς- συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει το e-go.gr.


Δυσπιστία... 72%
Στην Ισπανία η καταβαράθρωση του κατασκευαστικού τομέα, η τραπεζική κρίση, η ανεργία-ρεκόρ (27,16% τον Μάρτιο) και τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν το συντριπτικό ποσοστό του 72% να δηλώνουν ότι «τείνουν να μην εμπιστεύονται την ΕΕ» (από 23% το 2007).

Και στη Γερμανία η έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σημείωσε αύξηση από το 36% στο 59% και στη Γαλλία (όπου η ανεργία ξεπέρασε τον αριθμό ανέργων-ρεκόρ του 1997, φτάνοντας τα 3,2 εκατ.) η δυσπιστία αυξήθηκε από 41% σε 56%.

Στην Ιταλία, όπου παραδοσιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ ήταν ανέκαθεν υψηλότερη από εκείνη στα πολιτικά κόμματα της χώρας, ο ευρωσκεπτικισμός σχεδόν διπλασιάστηκε από το 28% στο 53%.

Ακόμα και στην Πολωνία, που με ενθουσιασμό έγινε μέλος της ΕΕ πριν από λιγότερο από μια δεκαετία και είναι η μόνη χώρα στην οποία είναι περισσότεροι εκείνοι που ακόμα εμπιστεύονται την ΕΕ, ο ευρωσκεπτικισμός αυξήθηκε από το 18% στο 42%.

Στη Γηραιά Αλβιόνα, όπου το ευρωβαρόμετρο παραδοσιακά καταγράφει δυσπιστία στην πλειοψηφία των Βρετανών, ο ευρωσκεπτικισμός σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (μετά την Ισπανία), από το 49% στο 69%.

Τις προτάσεις τους για τη σωτηρία της ΕΕ κατέθεσαν έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το αίτημα της ισπανικής Εl Pais για περισσότερη δημοκρατία με μια νέα κατανομή της ισχύος εντός της ΕΕ, για πιο απλή λειτουργία της Ενωσης, η οποία είναι μοιρασμένη μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου και γι' αυτό δαπανά 180 εκατομμύρια ευρώ, από τη βρετανική Guardian, ενώ η γαλλική Monde θεωρεί σημαντική τη δημιουργία κοινού στρατού για την επίτευξη κοινής διπλωματικής γραμμής.


ΓΚΑΛΟΠ
Αργόσχολοι οι Νότιοι, πιστεύουν οι Γερμανοί

Την κακή εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για τους Ελληνες επιβεβαίωσε έρευνα του ισπανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Elcano, την οποία δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Stern» στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Η έρευνα, η οποία ασχολήθηκε με τη γνώμη που έχουν οι Γερμανοί πολίτες για τους Νοτιοευρωπαίους και εστίασε στους Ισπανούς, έδειξε ότι η εικόνα των τελευταίων έχει γίνει δυσμενέστερη, αλλά παραμένει καλύτερη από εκείνη των Πορτογάλων και των Ελλήνων.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Stern», το 48% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την Ισπανία «διεφθαρμένη» και το 50% «όχι αξιόπιστη», ποσοστό πενταπλάσιο από αυτό που είχε διαπιστωθεί σε αντίστοιχη έρευνα πριν από 20 χρόνια.

Το 44% θεωρεί σήμερα τους Ισπανούς «αργόσχολους», όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 ανάλογη άποψη εξέφραζε μόνο το 20% των Γερμανών.


Σκάνδαλα
Πάντως το ινστιτούτο της Μαδρίτης επεσήμανε ότι, επειδή η έρευνα διενεργήθηκε μέχρι τις 4 Απριλίου, δεν αποτυπώνει τόσο τα σκάνδαλα διαφθοράς που ξέσπασαν μία ημέρα νωρίτερα και ενέπλεξαν την ισπανική βασιλική οικογένεια.

Παρά τη σημαντική φθορά που έχει υποστεί, η εικόνα της Ισπανίας παραμένει καλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στα μάτια των Γερμανών. Στην κλίμακα από 0 έως 10 οι Ισπανοί πέτυχαν επίδοση 6,1, έναντι 5,7 των Πορτογάλων και 4,6 των Ελλήνων, που βρίσκονται στον «πάτο» της εκτίμησης των Γερμανών πολιτών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών