18:23 | 28/5/13
Βασικό ρόλο στην παράσταση που εξελίσσεται στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό απέκτησε η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή καθώς η έκθεσή της για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έγινε η διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών ετέρων...
Από την μια η ΝΔ μιλά για δικαίωση καθώς τα συμπεράσματα των νομικών της επιτροπής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ενστάσεων που εξέφραζαν το γαλάζιο στρατόπεδο για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Από την άλλη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μιλούν για έκθεση που εξυπηρετεί άλλες «σκοπιμότητες».
Στηρίζουν μάλιστα το σκεπτικό στο γεγονός ότι η ΚΕΝΕ υπάγεται στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, δηλαδή στον κ. Τάκη Μπαλτάκο που είναι και ο «νομικός εγκέφαλος» της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί η ΚΕΝΕ πρωτοεμφανίστηκε επι κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, ενώ με απόφαση του εκάστοτε πρωθυπουργού διορίζονται και παύονται τα μέλη της. Η σημερινή της σύνθεση, μετά τις σχετικές αποφάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει ως εξής:
Πρόεδρος Φώτιος Καϋμενάκης (επίτιμος αρεοπαγίτης), Αντιπρόεδρος Δημήτριος Αναστασόπουλος (αντιπρόεδρος Νομικού Συμβούλιου του Κρατους ε.τ),
ΜΕΛΗ: Σπυριδουλα Χρυσικοπουλου (Σύμβουλος Επικρατείας), Δημητριος Μακρης (Συμβουλος επικρατειας), Κωνσταντινος Κωστοπουλος (Συμβουλος του ελεγκτικου συνεδριου), Βασιλειος Πλιωτας (εισαγγελεας εφετων), Θεοχαρης Μπιρμπος (προεδρος εφετων ε.τ), Αντωνιος Μπρεδημας (καθηγητης νομικης σχολης πανεπιστημιου Αθηνων), Χαραλαμπος Χρυσανθακης (καθηγητης νομικης σχολης πανεπιστημιου Αθηνων), Ιωαννης Συμπλης (παρεδρος συμβουλιου επικρατειας), Δημητριος Βασιλειαδης (παρεδρος συμβουλιου επικρατειας), Ελενη Μουργια (παρεδρος συμβουλιου επικρατειας), Ηλιας Μικρουλεας (δικηγορος Αθηνών), Ελενη Τογαντζη (δικηγορος Αθηνών), Σπυριδων Χειμαρας (δικηγορος Αθηνών), Στυλιανη Κουκουλακη (δικηγόρος Αθηνών).
Ενώ οι αρμοδιότητές τους είναι:
α) Η επεξεργασία όλων των σχεδίων νόμων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που υποχρεωτικώς παραπέμπονται σε αυτήν, από άποψη συστηματική και νομοτεχνική, καθώς και η αρτιότερη διατύπωση του κειμένου τους.
β) Η διερεύνηση της συνταγματικής νομιμότητας των προτεινόμενων ρυθμίσεων και της συμβατότητάς τους με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα δε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α) και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Δ.Α).
γ) Η επισήμανση των ειδικότερων συνεπειών ή προεκτάσεων που ενδέχεται να έχουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σε οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο.
δ) Η υπόδειξη στη Διοίκηση της ανάγκης λήψεως περαιτέρω νομοθετικών μέτρων για την άρση τυχόν συγκρούσεων ή την εναρμόνιση της νομοθεσίας προς την συνταγματική, κοινοτική και διεθνή έννομη τάξη.
ε) Η μελέτη κάθε θέματος στο πλαίσιο των αρμο
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων