18:39 | 30/5/13
Τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αποτυπώνει η άνοδος κατά τέσσερις θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας για το 2013.
Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, βελτιώνοντας την παγκόσμια κατάταξή της κατά 4 θέσεις, αφού το 2012 βρισκόταν στην 58η θέση, δηλαδή τη δεύτερη πριν το τέλος
Τη λίστα καταρτίζει η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) του International Institute for Management Development (IMD).
Κάθε χώρα, μεταξύ των 60 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, κατατάσσεται ανάλογα με τις επιδόσεις που επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών: «Οικονομική Αποδοτικότητα», «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και «Υποδομές».
Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» καθώς ανέβηκε εννέα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 47η από την 56η θέση. Βελτίωση παρατηρείται και στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», με την Ελλάδα να ανεβαίνει κατά δύο θέσεις και από την 58η το 2012 να βρίσκεται πλέον στην 56η.
Αντίθετα στους άλλους δύο τομείς καταγράφεται επιδείνωση καθώς στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης χάνοντας άλλη μια θέση το 2013. Πρόκειται για τη χειρότερη θέση που κατείχε ποτέ η χώρα μας στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας» από το 1999. Υποχώρηση κατά μια θέση καταγράφεται, τέλος, και στον τομέα των «Υποδομών».
Η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως με κριτήριο το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, στη 10η θέση όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, στη 19η με κριτήριο τις εξαγωγές, και στην 5η θέση για την ύπαρξη πολύ καλά εκπαιδευμένων και αποτελεσματικών μηχανικών.
Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, και γενικότερα των μακροοικονομικών μεγεθών, παραμένει ζητούμενο, αφού η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία (60η) θέση στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην 59η στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και στο συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης, όπως επίσης, στην 58η με κριτήριο το ποσοστό ανεργίας των νέων.
Πηγή: protothema.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα