13:04 | 8/5/13
Εισβολή «στα άδυτα» των τραπεζών προς αναζήτηση και αξιοποίηση στοιχείων που αφορούν σε δάνεια για καταναλωτικές δαπάνες και αγορές ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας ετοιμάζει η εφορία, με στόχο να εντοπίσει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και εικονικού «πόθεν έσχες», όπως αναφέρει το «Έθνος»...
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» ύποπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών, με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης και την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου.
Βάσει αυτής της διαδικασίας θα επιλεγούν εκείνοι που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα για την ειλικρίνεια του εισοδηματικού και περιουσιακού τους προφίλ στην εφορία, με το βάρος να πέφτει - ασφαλώς - στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, αφού καταγράφοντας επακριβώς το ύψος των δανείων και των αγορών με πιστωτικές κάρτες του κάθε δανειολήπτη μπορούν να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος της τοκοχρεολυτικής δόσης που καταβάλλει και να τη συγκρίνουν με τα δηλωμένα εισοδήματά του. Αν αυτά είναι μικρότερα ή οριακά μεγαλύτερα από αυτήν, τότε θα θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή.
Τα στοιχεία από τις τραπεζικές συναλλαγές θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μίας πλήρους εικόνας για την πραγματική δαπάνη που κατέβαλε κάποιος για την αγορά ενός ακινήτου, αφού υπάρχουν φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν ένα «παραθυράκι» για να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες», εμφανίζοντας στην εφορία ότι αγόρασαν το ακίνητο εξ ολοκλήρου με τραπεζικό δάνειο, διατηρώντας «αόρατα» τα χρήματα που κατέβαλαν για την απόκτησή του, καθώς η εμπορική αξία του ακινήτου είναι αισθητά μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.
Εκτός όμως από τα στοιχεία των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα «πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων», όπως το είδος, η έδρα και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η οικογενειακή κατάσταση, η ρευστότητα και η οικονομική θέση του φορολογουμένου, καθώς και στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις (πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά.).
Πηγή: zougla.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων