Ισορροπία τρόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα και συνιστώσες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ισορροπία τρόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα και συνιστώσες

12:42 | 20/5/13
Επίσημη και ανοιχτή είναι πλέον η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην ηγετική ομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και την αριστερή πτέρυγα, που εκφράζεται με στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι...

Η δραματική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, έληξε χωρίς νικητή σε αυτή τη φάση, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν ελέγχει τους συσχετισμούς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιβάλει τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος, που θέλει, προκειμένου να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα.

Πίσω όμως από τις διαφωνίες για τις οργανωτικές αλλαγές, όπως είναι η άμεση διάλυση των συνιστωσών και ο τρόπος εκλογής των οργάνων, κρύβεται μία μεγάλη σύγκρουση για την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία και κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι η αριστερή πτέρυγα θέλει περιχαράκωση του κόμματος σε μη ρεαλιστικές, αριστερίστικες θέσεις, ότι εμμένει σε ένα αδιέξοδο αντιευρωπαϊσμό και απορρίπτει συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, που είναι αναγκαίες για την προοπτική διακυβέρνησης του τόπου, αντιπροτείνοντας μία ανέφικτη σύμπλευση με το ΚΚΕ. Εκτιμά δε, ότι η γραμμή που προτείνεται από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ ως κύρια επιλογή και κατ’ επέκταση σε εθνικό απομονωτισμό.

Από την άλλη, η αριστερή πτέρυγα εκτιμά ότι η ηγετική ομάδα εγκαταλείπει το ριζοσπαστικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με αναξιόπιστες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου, ότι οδεύει στην πολιτική αναδίπλωση και δεν είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί μέχρις εσχάτως για την εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματος, κάτι που υποκρύπτει συμβιβασμό και «δεξιά στροφή».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ηγετική ομάδα υπό τον κ. Τσίπρα πιστεύει ότι η διατήρηση των συνιστωσών και των οργανωμένων τάσεων δείχνει μία εικόνα κερματισμού και παραλυτικής παραφωνίας, ενώ η αριστερή πτέρυγα φοβάται ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, τύπου ΠΑΣΟΚ, όπου η άποψη της μειοψηφίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο προτάσεις του κ. Τσίπρα συνάντησαν την έντονη αντίδραση από το αριστερό ρεύμα των κυρίων Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, ενώ η διάλυση των συνιστωσών αποδοκιμάστηκε από τους Ενεργούς Πολίτες του Μανώλη Γλέζου και τέσσερις άλλες συνιστώσες: την ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά, το ΔΗΚΚΙ των Παναγιώτη Μαντά και Γιώργου Πάντζα, τη Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά του Γιάννη Σχίζα και την ΕΔΗΚ του Σταύρου Καράμπελα.

Ειδικά για τις συνιστώσες, το αίτημα των διαφωνούντων είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα -όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί-, κατά το οποίο θα λειτουργούν παράλληλα με το ενιαίο κόμμα.

Με αυτές τις, ενδεχομένως χαώδεις, διαφορές, επελέγη τελικά να μην υπάρξει σύγκρουση με ψηφοφορίες αυτή την ώρα. Εκ των πραγμάτων, και όπως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε, η τελική μάχη θα δοθεί στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 10 με 14 Ιουλίου, σε ένα συλλογικό σώμα που θα προκύψει με βάση τη νέα, άγνωστη ανθρωπογεωγραφία των μελών του κόμματος, καθώς από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε την οργανωτική του δύναμη, με τις νέες εγγραφές, οι οποίες θα συνεχιστούν έως τις 10 Ιουνίου.

Έτσι λοιπόν η σύγκρουση μεταφέρεται στη βάση του κόμματος, ενώ αναμένεται να γίνει πιο έντονη η πολυφωνία, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, που θα έχουν πλέον την αγωνία περισσότερο να πείσουν τα μέλη του κόμματος για τις απόψεις τους και λιγότερο να υπερασπίσουν τις επίσημες θέσεις, κατά την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος και της αγωνίας στην Κουμουνδούρου είναι και το σχόλιο κύκλων του κόμματος -υπό τη μορφή non paper- ότι: «Κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπήρξε η δυνατότητα της διατύπωσης όλων των απόψεων οι οποίες και εκτέθηκαν. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ισότιμες μπροστά στο συνέδριο του κόμματός μας. Συλλογικά και κατά απόλυτα δημοκρατικό τρόπο αποφασίσαμε για το πλαίσιο των προσυνεδριακών μας διαδικασιών. Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών