Ψάχνουν φόρμουλα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ψάχνουν φόρμουλα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

13:27 | 3/5/13
Tο νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο επεξεργάζονται αυτή την περίοδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα μπορούν να ενταχθούν οι πολίτες οι οποίοι θίγονται από την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον ισχύοντα νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

«Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Το ΥΠΕΚΑ σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει πως «οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές». Οι άνθρωποι του υπουργείου πιστεύουν πως με το νέο νομοσχέδιο θα μπορέσει να δοθεί διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για νομοθέτημα που αντιμετωπίζει εξαρχής το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο διέπεται από τελείως διαφορετική φιλοσοφία (σε σχέση με τον νόμο της τακτοποίησης) και είναι εναρμονισμένο με τη νομολογία του ΣτΕ.

Επισημαίνεται επιπλέον πως εκκρεμεί η θεσμοθέτηση ενός συνολικού πακέτου νομοθετικών ρυθμίσεων που αναμένεται να καλύψει τις επιταγές περί πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Ειδικότερα έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, ενώ προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση.


Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ: Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα (το οποίο περιλαμβάνει την οριστική νομιμοποίηση ορισμένων κατηγοριών παράνομων κτισμάτων και αλλαγών χρήσεων) κατηγοριοποιεί την αυθαίρετη δόμηση και αντιμετωπίζει διαφορετικά κάθε περίπτωση - όχι συλλήβδην όπως ο ισχύων νόμος της τακτοποίησης. «Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1983-2011 αντιμετωπίζονται πολύ πιο αυστηρά από τα παλαιά κτίσματα.

Ο θεσμός του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ενισχύεται με την περιγραφή στο κείμενο του νόμου συγκεκριμένων δράσεων και διαδικασιών υλοποίησης, ενώ οι πόροι κατευθύνονται εκεί ακριβώς που υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση, με αντικειμενικό ηλεκτρονικό τρόπο. Αποκλείεται, τέλος, η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, αφού ο χρόνος κατασκευής αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες.

Το θέμα των αυθαιρέτων προκάλεσε νέα κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Με χθεσινή ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, «η ανακύκλωση του οποίου συντελεί στην υποβάθμιση και όχι -όπως νομίζουν κάποιοι- στην προστασία του περιβάλλοντος» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχαίρει σε βάρος χιλιάδων οικογενειών. Νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε πως «η απόφαση του ΣτΕ αφήνει έκθετες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν».


Το σκεπτικό της απόφασης

Τα πάνω κάτω για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με «πιλοτική δίκη» έκρινε αντισυνταγματικό τον πρόσφατο νόμο για την τακτοποίησή τους. Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο του «Εθνους».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που επιβάλλει τον ορθολογικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται αντισυνταγματικό, έστω και αν ένα μέρος των εσόδων από το ειδικό πρόστιμο πρόκειται να καταλήξει στο «πράσινο ταμείο».


Νόμος Τρίτση

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή ρύθμιση για τα αυθαίρετα ήταν ο νόμος Τρίτση του 1983 και μετά από αυτόν δεν είναι δυνατή η αποφυγή της κατεδάφισής τους.
Πλέον, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν προχωρήσει στην τακτοποίησή τους μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν, ενώ την άμεση εκτέλεση της απόφασης αναμένεται να ζητήσουν περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς, καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και τα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας να κριθεί η τακτοποίηση «αντισυνταγματική».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών