20:59 | 11/5/13
Εκτός από την τραγωδία των επί δεκαετία απαχθέντων τριών γυναικών από τον Άριελ Κάστρο στο Κλίβελαντ, βγαίνει πλέον στη δημοσιότητα και η τραγωδία που υφίσταντο επί 16 χρόνια η πρώην σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους...
Η αποθανούσα πρώην σύζυγος του Κάστρο, Γκριμίλντα Φιγκερόα, είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρχές για την κακοποίηση που υφίσταντο από τον σύζυγό της πριν τον εγκαταλείψει οριστικά, αλλά και τις απειλές που δεχόταν στη συνέχεια.
Η Γκριμίλντα Φιγκερόα υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις αρχές του 1989 και την τελευταία το 2005, τρία χρόνια μετά την απαγωγή της πρώτης από τις τρεις γυναίκες για την οποία κατηγορείται ο Κάστρο.
Στην πρώτη περίπτωση ο Άριελ Κάστρο καταδικάστηκε με αναστολή και τις άλλες δύο φορές η σύζυγός του απέσυρε τελικά τις κατηγορίες, πράγμα συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις λένε οι αναλυτές, καθώς τα θύματα κακοποίησης φοβούνται ή αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, ή το τελευταίο λειτουργεί με λάθος τρόπο θα μπορούσε εύλογα να προσθέσει κάποιος.
Η Γκριμίλντα Φιγκερόα πέθανε στις 12 Απριλίου 2012 σε ηλικία 48 ετών. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατός της οφείλεται σε κατά λάθος υπερβολική δόση παυσίπονων. Από αυτά τα 48 χρόνια, τα 16 η Φιγκερόα πάλευε να προστατεύσει τον εαυτό της και τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε με τον Κάστρο. Άντονι, Αρλίν, Άντζι και Έμιλυ τα ονόματά τους.
Η πρώτη καταγγελία για οικογενειακή βία υποβλήθηκε το 1989 και το δικαστήριο επέβαλε τότε στον Κάστρο ένα χρόνο με αναστολή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1993, την επαύριο των Χριστουγέννων, ο Κάστρο επέστρεψε σπίτι μεθυσμένος και άρχισε να ξυλοκοπεί τη γυναίκα του.
Η Φιγκερόα περίμενε τον ξυλοδαρμό και είχε καλέσει από πριν την αστυνομία, που ήρθε και τον συνέλαβε. Μια αστυνομική αναφορά για το περιστατικό αναφέρει πως η γυναίκα είχε δηλώσει τότε στους αστυνομικούς που πήγαν στο σπίτι «το φοβόμουν ότι θα γύριζε σπίτι σ' αυτή την κατάσταση και γι' αυτό είχα ήδη ειδοποιήσει την αστυνομία».
Η Γκριμίλντα Φιγκερόα είπε στους αστυνομικούς ότι ο Κάστρο την είχε ρίξει στο πάτωμα και τη χτυπούσε στο πρόσωπο και στο κεφάλι και την κλώτσαγε. Ο τότε 12χρονος Άντονι έτρεξε να φέρει βοήθεια και ο Κάστρο τον κυνήγησε έξω απ' το σπίτι.
Όταν όμως η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, η Φιγκερόα δήλωσε ότι δεν θυμόταν την κακοποίηση που υπέστη και οι κατηγορίες κατέπεσαν. Φοβόταν, λέει ο Κρις Τζιαννίνι πρώην αστυνομικός και νυν επικεφαλής γραφείου ιδιωτικών ερευνών, που προσπάθησε να βοηθήσει τη Φιγκερόα να προστατευθεί από τον Κάστρο.
Το 1997 η Φιγκερόα με δικαστική απόφαση πήρε την πλήρη κηδεμονία των τεσσάρων παιδιών που απέκτησε με τον Κάστρο. Είχε ήδη συνάψει σχέση με τον Φερνάντο Κολόν, φύλακα τότε σ' ένα νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευτεί η ίδια ύστερα από ξυλοδαρμό της από τον Κάστρο.
Το 2004 δύο από τις κόρες, η Έμιλυ και η Αρλίν, κατηγόρησαν το νέο σύντροφο της μητέρας τους για σεξουαλική κακοποίηση, λέει ο Τζιαννίνι. Ο ίδιος ερεύνησε την υπόθεση εκ μέρους του Κολόν και πιστεύει ότι ο Κάστρο χειραγώγησε τις κόρες του για να προβούν στην καταγγελία. Ο Κολόν και η Φιγκερόα αρνήθηκαν την κατηγορία της κακοποίησης.
Το Σεπτέμβριο του 2005 το δικαστήριο καταδίκασε τον Κολόν για πέντε κατηγορίες παιδικής κακοποίησης, βάσει των καταθέσεων των δύο κοριτσιών, και του επιβλήθηκε ποινή τριετούς επιτήρησης, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ο Κολόν, άνεργος και με αναπηρία πλέον λέει: «τον φοβόταν αυτό τον άντρα (τον Κάστρο) την εξουσίαζε ψυχολογικά, ήξερε κάθε της κίνηση, απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και τα παιδιά».
Τον Αύγουστο του 2005 η Φιγκερόα είχε προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Κάστρο, δηλώνοντας ότι την προηγούμενη χρονιά είχε απειλήσει να δολοφονήσει την ίδια και τα παιδιά τους και είχε “απαγάγει” τα παιδιά. Το Σεπτέμβριο, όταν οι αρχές αναζήτησαν τον Κάστρο για να του επιδώσουν τη μήνυση, δεν κατάφεραν να τον βρουν. «Πήγαν τρεις φορές στο σπίτι του και κανένας δεν απάντησε» λέει ο αρμόδιος δικαστής. Οι τρεις απαχθείσες γυναίκες ήταν ήδη αιχμάλωτες εκεί.
Ο Κάστρο πήγε μόνος του στο δικαστήριο να παραλάβει την κλήτευση. Η ακρόαση της υπόθεσης έγινε το Νοέμβριο του 2005, ο Κάστρο ήταν εκεί με το δικηγόρο του, αλλά η Φιγκερόα εμφανίστηκε χωρίς το συνήγορό της Ρόμπερτ Φερέρι, ο οποίος επικαλέστηκε κώλυμα λόγω άλλης δίκης του.
Η Φιγκερόα αποφάσισε να μην προχωρήσει στο αίτημα ασφαλιστικών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα αρχεία της δίκης, καθώς ο δικηγόρος της την προειδοποίησε ότι αν το έκανε χωρίς να είναι ο ίδιος παρών θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Η υπόθεση κατέπεσε κι εκείνη δεν άσκησε το νομικό της δικαίωμα για επανεξέταση. Ο τότε συνήγορός της, Φερέρι, παραιτήθηκε από την άσκηση της δικηγορίας το 2011 μετά από πειθαρχική δίωξη, ενώ η άδειά του είχε ανακληθεί δύο φορές στο παρελθόν, το 1999 και το 2000.
Χαμένη ευκαιρία ή και όχι
Αν είχε εκδοθεί η περιοριστική εντολή εναντίον του Κάστρο το 2005, ίσως τότε να είχαν εντοπιστεί και οι απαχθείσες στο σπίτι του, λένε οι αναλυτές. Αν παραβίαζε την εντολή, η αστυνομία θα όφειλε να τον ερευνήσει και πιθανώς να τον συλλάβει. Η εντολή θα είχε ισχύ πέντε ετών και οποιαδήποτε παραβίαση εκ μέρους του θα διώκονταν ποινικά. Ίσως να είχε δοθεί μια ευκαιρία να βρεθούν οι γυναίκες τις οποίες κατηγορείται ότι απήγαγε.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή, να έμεναν εγκαταλειμμένες στο σπίτι μετά τη σύλληψή του και χωρίς δυνατότητα να βγουν, ή υπό το φόβο μιας επικείμενης σύλληψης ο Κάστρο να αποφάσιζε να δώσει μια οριστική λύση στην αιχμαλωσία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα την απελευθέρωσή τους.
Η Φιγκερόα δεν πρόλαβε τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα του Οχάιο που το ίδιο έτος (2005) πρόσθεσαν το θεσμό του συνηγόρου του θύματος κακοποίησης για να καθοδηγεί τις γυναίκες σε περιπτώσεις ακρόασης χωρίς δικηγόρο. Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ματ Χεκ, το δικαστικό σύστημα έχει γίνει πιο ευαίσθητο απέναντι στις πιέσεις που δέχονται οι κακοποιημένες γυναίκες και πλέον οι αρχές σε αρκετές περιπτώσεις προσάγουν αυτεπάγγελτα το δράστη, ακόμα κι αν το θύμα δεν το επιθυμεί ή φοβάται να το ζητήσει.
Στα τέλη του 2005 Γκριμίλντα Φιγκερόα αποφάσισε να μετακομίσει με τα παιδιά της στην Ιντιάνα. Μετά το θάνατό της πέρυσι, ο γιος της Άντονι Κάστρο, που ζει στο Οχάιο, έγραψε στην ιστοσελίδα συλλυπητηρίων της οικογένειας: «Αγαπητή μητέρα. Έφυγες πολύ γρήγορα. Αλλά τα βάσανά σου τελείωσαν». Η Αρλίν Κάστρο αρνήθηκε να μιλήσει στο Reuters. Η Έμιλυ Κάστρο βρίσκεται στη φυλακή, εκτίει 25ετή κάθειρξη μετά την καταδίκη της για την απόπειρα δολοφονίας της κόρης της το 2007 κόβοντας το λαιμό του μωρού.
Πηγή: enet.gr
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων