Υπογραφή νέας ΣΣΕ με πυρά κατά του ΣΕΒ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Υπογραφή νέας ΣΣΕ με πυρά κατά του ΣΕΒ

12:46 | 15/5/13
Σε συμφωνία για την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που «διασώζει» το επίδομα γάμου και τα θεσμικά αιτήματα κατέληξαν τρεις από τις τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ...

Τη νέα σύμβαση από την πλευρά των εργοδοτών υπέγραψαν ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ αλλά όχι ο ΣΕΒ, γεγονός που προκάλεσε μπαράζ δηλώσεων.


Η νέα εθνική συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει τρία άρθρα:
  • Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται η διατήρηση του επιδόματος γάμου (είναι 10% του κατώτατου μισθού).
  • Στο δεύτερο άρθρο αναφέρεται πως εξακολουθούν να ισχύουν οι θεσμικοί όροι της σύμβασης.
  • Στο τρίτο άρθρο προβλέπεται πως η σύμβαση ισχύει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Με κοινή συμφωνία όλων των πλευρών μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο. Αναφερόμενος στο επίδομα γάμου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε: «είτε είναι μέλος είτε δεν είναι, ο εργοδότης υποχρεούται να το δίνει» και έκανε αναφορά στον ν.1766/1988, όπου «το ανάλογο άρθρο που θέσπισε το επίδομα γάμου με εθνική σύμβαση έχει αντιγραφεί λέξη προς λέξη στον νόμο».

Εκπροσωπούν τo 99%

Μιλώντας στο «Εθνος» ο εργατολόγος Νίκος Δήμας τονίζει πως «η εθνική συλλογική σύμβαση έχει υπογραφεί από εργοδότες που εκπροσωπούν το 99% των εργαζομένων και συνεπώς καλύπτεται το πνεύμα του νόμου για την καθολικότητα της σύμβασης. Οσον αφορά στο επίδομα γάμου προβλέπεται από όρο συλλογικής σύμβασης που έχει κυρωθεί με νόμο και ο οποίος μπορεί να καταργηθεί μόνο με νόμο. Τέτοια διάταξη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα».

Τη νέα σύμβαση δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ, που πρότεινε να υπάρξει ένα πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Σε ανακοίνωση τονίζεται πως «ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία εθνικής συλλογικής σύμβασης, σε ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος των εμπόρων Β. Κορκίδης τόνισε ότι «ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους». Η ΓΣΕΕ επεσήμανε πως «απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της εθνικής ΣΣΕ».

Από σήμερα δεν ισχύει η μετενέργεια 45 κλαδικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα μισό εκ. εργαζόμενοι να απειλούνται με μειώσεις μισθών. Οσοι δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τις συλλ. συμβάσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών