20:15 | 8/6/13
Καμία υποχώρηση από πλευράς του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό τις πρώτες πρωινές ώρες χθες...
Ανέβασε μάλιστα ακόμη περισσότερο τους τόνους στη φιέστα-υποδοχή που του επιφύλαξαν οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Ερντογάν τα έβαλε με τους πάντες, εκτός από το 50% που ψήφισε το κόμμα του στις εκλογές του 2011. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί και σημείωσε ότι «φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο παρά το λόμπι των επιτοκίων, το οποίο αυτή τη στιγμή νομίζει ότι κάνοντας σπέκουλα στο χρηματιστήριο μπορεί να μας απειλήσει».
Πριν από μερικές μέρες, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας «Garanti», μιλώντας με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γενική διεύθυνση, είχε πει «μα και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα παίρνουν μέρος στις διαμαρτυρίες». Ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν αποσυρθεί από την τράπεζα καταθέσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, ενώ ακυρώθηκαν και 1.500 πιστωτικές κάρτες από τους χρήστες.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα ανήκει στον όμιλο που ελέγχει το τηλεοπτικό κανάλι NTV, το οποίο έχει επικριθεί πολύ από τους διαδηλωτές για τη φιλοκυβερνητική στάση που κράτησε κατά την παρουσίαση των διαμαρτυριών. Μετά τις διαμαρτυρίες αυτές, το κανάλι ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.
Ο Ερντογάν λοιπόν αναφέρθηκε χθες και σε όλα αυτά, λέγοντας «εάν βγαίνει ο γενικός διευθυντής μιας τράπεζας και λέει ότι είναι δίπλα στους διαδηλωτές, τότε θα μας βρει μπροστά του. Αυτοί που μας έλεγαν ότι επί εποχής μας έχουν πενταπλασιάσει την περιουσία τους, ορθώνονται τώρα απέναντί μας». Ο πενταπλασιασμός είναι κάτι που έχει πει ο πρόεδρος του εν λόγω ομίλου Φερίτ Σαχένκ. Είναι αυτός που πριν από λίγο καιρό αγόρασε τη μαρίνα στον Φλοίσβο.
«Οι βάνδαλοι»
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι αυτοί που δεν μπόρεσαν να νικήσουν το κόμμα του στις κάλπες, το επιχειρούν τώρα με άλλους τρόπους. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές απέναντι σε παρανομίες και σε βανδαλισμούς», είπε και υπογράμμισε ότι «η αστυνομία κάνει το καθήκον της».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να τελειώσουν οι κινητοποιήσεις αμέσως», ενώ κάλεσε τους πολίτες «να απέχουν και να μην γίνουν όργανα της τρομοκρατίας».
Ακόμη πιο ενδιαφέροντα ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι περίπου δέκα χιλιάδες οπαδοί, καθώς τα έλεγε όλα αυτά ο Ερντογάν. «Αφησέ μας να πάμε και να λιώσουμε την Ταξίμ» και «κάτω τα χέρια απ' την αστυνομία» ήταν κάποια από αυτά.
Ο Ερντογάν δείχνει ότι υιοθετεί και τη συνωμοσιολογία που καλλιεργείται εδώ και μέρες από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην τριήμερη περιοδεία του στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, είπε πως «πριν από τρεις μέρες είχαμε πληροφορηθεί ότι θα υπάρξουν αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες, αλλά δεν προβλέψαμε ότι αυτό θα γίνει με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Ταξίμ». Είπε, επίσης, ότι «τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Ταξίμ είναι απαράδεκτα».
Οι διαδηλώσεις πάντως συνεχίζονται, παρ' ότι αιωρείται πλέον το ερώτημα αν η ένταση που καλλιεργεί άμεσα ο Ερντογάν θα πάρει και πρακτική μορφή από πλευράς οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.
Από τις ενδιαφέρουσες εικόνες χθες το μεσημέρι στην πλατεία Ταξίμ ήταν η παρουσία της ομάδας «αντικαπιταλιστές μουσουλμάνοι», οι οποίοι έκαναν το μεσημβρινό ναμάζι στην πλατεία, ενώ περιφρουρούσαν οι υπόλοιποι, αδιάφοροι, άθρησκοι, αριστεροί κ.λπ.
Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ε.Ε., μιλώντας χθες σε ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη είπε πως «οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν διάφανες έρευνες σχετικά με την υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία στις διαδηλώσεις», ενώ τόνισε ότι «οι ειρηνικές διαμαρτυρίες πρέπει να είναι συνταγματικό δικαίωμα».
Από χθες τα πράγματα στην Τουρκία είναι αρκετά διαφορετικά. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες στην ουσία είναι μία ένσταση που αφορά τις αντιλήψεις, φαίνεται ότι έχουν σημαντική επιρροή. Ωστόσο, από εδώ και πέρα η πολιτική διάσταση είναι πιο έντονη. Κι αυτό επειδή ο Ερντογάν τραβά το σχοινί, πράγμα που έχει και θα έχει άμεσα πολιτικά αποτελέσματα.
Οι πάντες περίμεναν στην Τουρκία, καθώς επέστρεφε ο Πρωθυπουργός τους, ο Ερντογάν να κάνει μια ομιλία που θα αγκαλιάσει τους πάντες. Αντ' αυτού, ακούγοντας από τους οπαδούς του στο αεροδρόμιο το σύνθημα «άφησέ μας να πάμε να λιώσουμε την Ταξίμ», προτίμησε να μην αντιδράσει. Το ερώτημα, δηλαδή, είναι πώς θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα ένας πρωθυπουργός που σιωπά ακούγοντας αυτό το σύνθημα, το οποίο περιλαμβάνει απειλή βίας.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι με τον Ερντογάν θα μιλά με όρους αστυνομίας και εξουσιαστικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, εκτός από την προοπτική βίαιης αντιπαράθεσης στους δρόμους, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες κι από πλευράς εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος. Το 50% που επικαλείται ο Ερντογάν συνίσταται σε μεγάλο βαθμό σε πολίτες που θα τρομάξουν από την προοπτική της έντασης. Τα 21,5 εκατ. που ψήφισαν στο 2011 τον Ερντογάν δεν είναι στο σύνολό τους φανατικοί ισλαμιστές. Αυτοί, μαζί με όσους ωφελούνται από τα διαπλοκή, μπορεί να είναι ένα 20%.
Και επιπρόσθετα, μάλλον δεν πείθει ο Ερντογάν όταν κατηγορεί τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες, πράγμα που κάποια στιγμή θα θέσει σε κάποιο βαθμό σε λειτουργία το ένστικτο του πολίτη-ψηφοφόρου να τάσσεται υπέρ του αδικημένου.
Πηγή: enet.gr
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων