Κίνηση Βενιζέλου για υπογραφή νέας συμφωνίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κίνηση Βενιζέλου για υπογραφή νέας συμφωνίας

16:38 | 13/6/13
Με το «αξίωμα» ότι ουδείς Ελληνας θέλει να διαταραχθεί η πορεία της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε χθες τα «χαρτιά» του σε σχέση με τη διαχείριση της ενδοκυβερνητικής κρίσης, απευθύνοντας ξεκάθαρο κάλεσμα στον Αντ. Σαμαρά να «επιστρέψουν» στο τραπέζι του διαλόγου και οι τρεις αρχηγοί για να «υπογράψουν» τη νέα συμφωνία.

Εχοντας λάβει τα «μηνύματα» από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ενώ συνεχίζεται το παρασκηνιακό πόκερ μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βενιζέλος έκανε πρώτα το βήμα συνεννόησης με τον κ. Φώτη Κουβέλη και εν συνεχεία διατύπωσε δημοσίως την πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό.

«Αν τελικώς οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, τότε την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά ο κ. Σαμαράς» είπε ο κ. Βενιζέλος σε στενούς συνεργάτες του, σε σύσκεψη αμέσως μετά το τετ- α-τετ με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Την ίδια ώρα πάντως, η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ φανέρωνε τη βούληση να γίνουν προσπάθειες εκτόνωση της έντασης, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση. «Ή new deal ή τοίχος», ήταν η φράση που επαναλάμβαναν από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου, επιδιώκοντας να εξασφαλίζουν την πρόωθηση των όρων που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την εγγύηση της κυβερνητικής σταθερότητας.

Το γεγονός δε ότι κύκλοι του Μαξίμου αργά χθες το βράδυ ενημέρωναν ότι ο κ. Σαμαράς θα επικοινωνούσε σήμερα το πρωί με τους άλλους δύο αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης για να ορίσουν την «ώρα» της νέας σύσκεψης, χαρακτηρίστηκε από το ΠΑΣΟΚ θετική εξέλιξη.

«Με αφορμή ένα συγκεκριμένο ζήτημα, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας τελικά», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας τη θέση του για την άμεση επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας (και την αξιολόγηση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο τον ανασχηματισμό) καθώς και για μια «αξιόπιστη, ανοιχτή, εν λειτουργία, δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν μιλάω για κάτι απώτερο, μιλάω για κάτι άμεσο ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο», τόνισε αναφερόμενος στα της ΕΡΤ και στην πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης και κατόπιν να συμφωνήσουν οι τρεις πλευρές για την «αναβάθμισή» της, μην αποκλείοντας κάποιες δύσκολες αποφάσεις.


«Δρόμοι» συνεννόησης

Από νωρίς χθες το πρωί η ηγεσία της Ιπποκράτους αναζητούσε «δρόμους» συνεννόησης για την εξυγίναση της ΕΡΤ. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε διαδοχικά με τους πρώην υπουργούς Τύπου, κ. Μόσιαλο και Καψή, όπως και με το Ν. Αλιβιζάτο, πρόεδρο της Επιτροπής που ετοίμασε (κυβέρνηση Παπανδρέου) το πλάνο για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στη ΝΕΤ.

Οι πληροφορίες λένε ότι αποκόμισε την άποψη ότι τα σχέδια αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη βάση διαλόγου - την ίδια άποψη έχει και η Αννα Διαμαντοπούλου που με δήλωσή της χθες πρότεινε στην «κεντροαριστερή πτέρυγα» της Βουλής (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να καταθέσουν το σχέδιο νόμου Μόσιαλου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και να ζητήσει την ψήφισή του από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, θεωρώντας την ΕΡΤ ανοιχτή και σε λειτουργία!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εν τω μεταξύ έχοντας αντιρρήσεις για την κοινή πρόταση για την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, επεσήμανε μετά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι εισηγήθηκε στον κ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο τη «διαλλακτική συνεννόηση και την άρση του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου».

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση στην Ιπποκράτους όπου η πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών ζήτησαν να μην αποδεχτεί ο κ. Βενιζέλος τον «εκβιασμό» που διαπίστωναν από την πλευρά Σαμαρά, αρκετά στελέχη έθεταν ευθέως «θέμα Σαμαρά», όπως οι κ. Μωραΐτης, Καρχιμάκης και Παναγιωτακόπουλος.

Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του προς το κομματικό ακροατήριο χθες το μεσημέρι άφησε σαφείς υπανιγμούς για τις προθέσεις του πρωθυπουργού - του τύπου «αν οδηγήσει σε εκλογές θα είναι η δεύτερη κυβέρνηση που ρίχνει» και «δεν ξέρω αν είναι δρόμος διαφυγής από μεγάλα προβλήματα, αφού υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, το ότι το ΕΣΠΑ δεν περπαταέι κ.ά.».

«Αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές, κάνει μέγα ιστορικό λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιπτώσεις στη χώρα και την οικονομία. Παίζει στα ζάρια τη σταθερότητα της χώρας», υπογράμμισε μέσω του διαδικτύου ο Δ. Καρύδης αργά χθες το βράδυ, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας αυτά που είχε επισημάνει ο Ευ. Βενιζέλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών