Κωνσταντινούπολη: Επέμβαση της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί - Δεκάδες τραυματίες (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κωνσταντινούπολη: Επέμβαση της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί - Δεκάδες τραυματίες (video)

04:30 | 16/6/13
Επιχείρηση εκκένωσης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, από διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία, το βράδυ του Σαββάτου.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας άρχισαν να διαλύουν τις σκηνές που οι διαδηλωτές είχαν στήσει στο πάρκο, λίγες ώρες μετά τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν, που φάνηκε να αλλάζει στάση απέναντι στο κίνημα.

Οι αντλίες νερού επιστρατεύθηκαν και πάλι κατά των συγκεντρωμένων, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, κάτοικοι της περιοχής γύρω από το πάρκο Γκεζί βγήκαν στα παράθυρά τους, χτυπώντας κατσαρόλες, καθώς οι οδηγοί που περνούσαν από το σημείο πατούσαν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές.

Η επιχείρηση εκκένωσης φαίνεται ότι συνδέεται με την συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει στο ίδιο σημείο το κόμμα AK του Ερντογάν, την Κυριακή.

Αν και την Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, ότι το μήνυμά τους ελήφθη και αναδιπλώθηκε στο θέμα του πάρκου, ωστόσο, νωρίτερα σήμερα φάνηκε να αλλάζει πάλι στάση.

Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του ΑΚ στην Άγκυρα, είπε ότι "αν η πλατεία Ταξίμ δεν εκκενωθεί, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα την εκκενώσουν", προσθέτοντας:

"Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει. Δεν δεχόμαστε εντολές και υποδείξεις από κανέναν, εκτός από τον Θεό"!


Και πέμπτος νεκρός

Ο απολογισμός των νεκρών από την έναρξη των ταραχών στη γειτονική χώρα, ανήλθε στους πέντε, καθώς όπως έγινε γνωστό, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ο 26χρονος Εθέμα Σαρισουλούκ, μετά από 12 ημέρες σε μηχανική υποστήριξη.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσεις τις 5.000.


Διαδηλωτής κάτω από όχημα της αστυνομίας

Φωτογραφίες και βίντεο ενός διαδηλωτή που χτυπήθηκε από αντλιοφόρο όχημα της αστυνομίας, κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ο άνδρας ακούγεται να φωνάζει "Πεθαίνω", ενώ βρίσκεται κάτω από το όχημα, όπου φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, 29 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο πάρκο, αλλά κανείς από τους τραυματίες δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τραυματισμένοι διαδηλωτές κατέφυγαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Divan, το οποίο μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο, με φοιτητές της ιατρικής να σπεύδουν για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτήριο και έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσα στο ξενοδοχείο, όπου βρίσκονταν και πολλοί τουρίστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία επιτέθηκε ακόμα και σε τραυματισμένους διαδηλωτές και γιατρούς που τους περιέθαλπταν, καθώς και κατά εκπροσώπων του Τύπου.



Γενική απεργία στο τουρκικό δημόσιο τη Δευτέρα

Το τουρκικό συνδικάτο του δημοσίου KESK ανακοίνωσε γενική απεργία τη Δευτέρα, μετά τα γεγονότα. Ο οργανισμός απαριθμεί 240.000 μέλη σε 11 σωματεία.

Μια άλλη ένωση, που ονομάζεται Επαναστατική Συνδικάτων (DISK) επίσης συζητά το ενδεχόμενο προκήρυξης απεργίας.

Πηγή: directnews.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών