«Συμβόλαιο» για κυβέρνηση τετραετίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Συμβόλαιο» για κυβέρνηση τετραετίας

16:13 | 22/6/13
Eνα νέο «συμβόλαιο» με σαφείς όρους και στόχους και με ορίζοντα τετραετίας προτείνει προς «υπογραφή» στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης...

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, που είχε υπογράψει και ο Φ. Κουβέλης τον περασμένο Ιούνιο, αποτελεί για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ την πρώτη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άμεση «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης συνεργασίας και την ενίσχυσή της στα επόμενα βήματά της. Κάθε κρούση, σχόλιο, βολιδοσκόπηση ή εισήγηση για τη στελέχωση της κυβέρνησης -χθες, ημέρα παραίτησης των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση- ήταν έτσι για την Ιπποκράτους θέμα που οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να εξετάσουν εν συνεχεία.

«Χρειάζεται η επικαιροποίηση της συμφωνίας μας με αναλυτικό, σαφές περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα, όπως και εγγυήσεις οργανωτικές και προσωπικές», τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους που έχει συχνή επικοινωνία με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και που εκτιμά ότι «η εξαρχής καλή συμφωνία θα εξασφαλίσει την επιτυχία της κυβέρνησης». Ποιο θα είναι αυτό το νέο «συμβόλαιο»;


Εισηγήσεις

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες (π.χ. τους κ. Κουκουλόπουλο, Μανιάτη, Ανδρουλάκη, Πρωτόπαπα κ.ά.) να συγκεντρώσουν εισηγήσεις από τους υπεύθυνους τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ, αφού έχει αποφασίσει το νέο «συμβόλαιο» να βασίζεται στην καταγραφή κρίσιμων «λεπτομερειών».

Το σίγουρο είναι ότι στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα θέσει ανοιχτά όλα τα «καυτά» θέματα, καλώντας τον να ξεκινήσουν αμέσως τις μεταρρυθμίσεις και τον διάλογο βάσει συγκεκριμένων προτάσεων για τη διατύπωση του νέου και ενιαίου Φορολογικού Συστήματος, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ανάσχεση της ανεργίας (που θεωρεί νούμερο 1 θέμα), την ιθαγένεια, την κοινωνική συνοχή ως ασφαλή προθάλαμο για την ανάπτυξη, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.ά.

Κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους υπογραμμίζει εν τω μεταξύ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να επιδιώκει έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τη βελτίωση του προγράμματος και ενδεχομένως την «παράταση» για την υλοποίησή του. Είναι δε γνωστό ότι από την επομένη των περσινών εκλογών είχε προτείνει -και το επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία δημοσίως- να συγκροτηθεί Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Τώρα -σύμφωνα με συνεργάτες του- είναι η πλέον κατάλληλη ώρα για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση με το νέο δυναμικό της θα «ξεκλειδώσει» τάχιστα τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και θα προτείνει υπαρκτές λύσεις για την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα έσοδα.

Ετερο σημαντικό κεφάλαιο για τη δημιουργική και αποτελεσματική «ζωή» της κυβέρνησης είναι κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η λειτουργία ξανά του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δεν αποκλείεται επίσης να εισηγηθεί τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων των κομμάτων, ώστε να υπάρχει παράλληλος έλεγχος του τρόπου υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Είναι τέλος αυτονόητο ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται εφεξής να δεχθεί «καταιγίδα» πράξεων νομοθετικού περιεχομένου ή διαδικασιών που παρακάμπτουν τη «δημοκρατική θεσμική λειτουργία» και προκαλούν εντάσεις και εκρηκτικό κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων - όπως για παράδειγμα έγινε με την ΕΡΤ.


Συνάντηση

Να συναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες -ίσως και εντός των προσεχών ωρών- συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Μετά την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και του ζήτησε συγκεκριμένα να παραμείνει στην Αθήνα για το πρώτο καθοριστικό για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης τετ α τετ.
ΙΣΧΥΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η αντιπροεδρία και τα πρόσωπα

Ισχυρή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση μέσω της ανάδειξης κορυφαίων και νέων στελεχών του, φέρνει η νέα συμφωνία των κ. Αντώνη Σαμαρά και Βενιζέλου μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική συνεργασία.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θεωρείται πια θέμα χρόνου, αν και αρχικά η Νέα Δημοκρατία ήταν προσανατολισμένη στο να ανακατέψει την τράπουλα μετά το Συνέδριό της. Στο ΠΑΣΟΚ κρατούσαν στα «χέρια» τους από τον περασμένο Μάρτιο την απόφαση του δικού τους Συνεδρίου περί της αξιολόγησης του υπάρχοντος σχήματος και της αξιοποίησης ικανών στελεχών στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Τότε, την επομένη του Συνεδρίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση (όταν γίνει ο ανασχηματισμός) κι ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν να αναλάβει ξανά καθήκοντα αντιπροέδρου.


Τα νέα δεδομένα

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Εμπειρα στελέχη, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι η υπογραφή της νέας προγραμματικής συμφωνίας από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει στο τραπέζι και το ζήτημα της αντιπροεδρίας για τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο.
Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι η ανάγκη μιας συμπαγούς δύναμης κρούσης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέσα στους επόμενους μήνες και το γεγονός ότι η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, κάθε άλλο παρά αποκλείει τον ισχυρό ρόλο του Ευ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Το επιτελείο του πάντως απέφευγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης - αν και ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα από το «πράσινο» στρατόπεδο.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» είχε κάνει λόγο για την αξιοποίηση ικανών στελεχών, όχι απαραίτητα κομματικών - υπονοώντας ότι μπορεί να προταθούν πρόσωπα από διάφορους χώρους (και) εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες, εν τω μεταξύ, τονίζουν ότι η απόφαση για τη «διακριτή συμμετοχή» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ισοδυναμεί επί της ουσίας με την αναλογία του 2 προς 1, δηλαδή αν αυξηθεί ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου (υπουργών και αναπληρωτών που πρόσφατα προστέθηκαν σε επτά υπουργεία με δημοσίευση στο ΦΕΚ), τότε οι «γαλάζιοι» θα είναι σίγουρα 25 και οι «πράσινοι» 15.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υπουργού (ενδεχομένως στο Υγείας).


Ποιοι ακούγονται

Αν και οι «καραμπόλες» συμπεριλαμβάνονται στα... συνήθη θαύματα μέχρι το... παρά πέντε του εκάστοτε ανασχηματισμού, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η συμμετοχή στην κυβέρνηση (θέση υπουργού, αν. υπουργού ή υφυπουργού) των κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, Γιάννη Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Θ. Μωραΐτη, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Κεδίκογλου κ.ά., της νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, της Εύης Χριστοφιλοπούλου κ.ά.

Είναι πασιφανές ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως αφετηρία αλλαγών και στο βασικό επιτελείο της Ιπποκράτους - για παράδειγμα, εάν η κυρία Γεννηματά αναχωρήσει για την κυβέρνηση θα οριστεί στη θέση της έτερο στέλεχος, μεταξύ κάποιων που βολιδοσκοπούνται.


Μ. Χρυσοχοΐδης
«Από τη στιγμή που συμμετέχουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, οφείλουμε να έχουμε ενεργό παρουσία στα κυβερνητικά όργανα».
Φ. Σαχινίδης 
«Η νέα συμφωνία πρέπει να αποτελέσει τη βάση για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Οικονομίας με ορίζοντα πέραν της τετραετίας».

Δ. Καρύδης 
«Ο κ. Βενιζέλος είχε ερωτηθεί παλιότερα αν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, είχε πει όχι. Αλλά πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα...».
Φώφη Γιωτάκη
Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών