19:12 | 19/6/13
Η δημιουργικότητα, με όποιον τρόπο επιλέξει ο καθένας να την εκφράσει μπορεί να ακούγεται εξεζητημένη έννοια, ίσως και υπερβολική απαίτηση στη σημερινή εποχή, όπου τα πρακτικά προβλήματα υπερτερούν, αλλά δεν παύει να έχει τη δική της σημασία στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.
Αυτά σε γενικές γραμμές, γιατί στην πράξη τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Πώς μπορούμε όμως να μεγιστοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας στην εργασία και γενικότερα την καθημερινότητά μας;
Τι χρειάζεται ο οργανισμός για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα;
Εν αρχή ην το...διάλειμμα
Κάντε ένα διάλειμμα, αλλά όχι ένα τυχαίο διάλειμμα. Τα διαλείμματα, που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δημιουργικοί, άρα και αποδοτικοί, περιλαμβάνουν δραστηριότητες, που «ξυπνούν» το μυαλό ενώ παράλληλα το ξεκουράζουν. Οι ειδικοί αναφέρουν, μάλιστα ότι το περπάτημα και η κηπουρική, βρίσκονται μεταξύ των «πρώτων» στη λίστα αυτών των δραστηριοτήτων.
Η «εποικοδομητική» σιέστα
Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί μετά από έναν «υπνάκο», λένε οι ειδικοί. Ένας ολιγόλεπτος και ελαφρύς ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να «ξεμπερδέψετε» με προβλήματα, τα οποία θεωρείτε άλυτα. Ο ύπνος ξεκουράζει τον οργανισμό και βοηθά το μυαλό να ανασυνταχθεί, βάζοντας τις σκέψεις σε σειρά και στην ουσία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε ό,τι σας προβληματίζει.
Ωμμμμμμμ
Εάν πάλι θεωρείτε τη σιέστα, πολυτέλεια, αφιερώστε λίγα λεπτά για να διαλογιστείτε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο διαλογισμός ενισχύει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Άρα, καθίστε αναπαυτικά και ήσυχα, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, ηρεμήστε και σύντομα όλα θα φαντάζουν διαφορετικά.
Κάντε λίγο θόρυβο
Η σιωπή μπορεί να είναι χρυσός, κατά το γνωστό ρητό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει πραγματικά εκκωφαντική. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα αναφέρει, ότι η εργασία σε ένα μέτρια θορυβώδες περιβάλλον βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί. Ιδανικό περιβάλλον «θορύβου» δε, για να αγγίξει η δημιουργικότητά σας τα ύψη, θεωρείται αυτό ενός πολυσύχναστου καφέ, αλλά επειδή πλέον ο εργασιακός χώρος (σε γενικές γραμμές) έχει διαμορφωθεί σε κάτι πιο ήσυχο, συμβιβαστείτε έστω και με έναν μέτριο θόρυβο, αφήνοντας το μυαλό σας να θριαμβεύσει.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Μία πρόσφατη γερμανική έρευνα αναφέρει, ότι κοιτάζοντας πράσινα αντικείμενα, ενισχύεται η δημιουργική σκέψη. Ο λόγος είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει συνδέσει το χρώμα με τη φύση και την ανάπτυξη, η οποία ωθεί την καινοτομία. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν, ότι μόλις δύο δευτερόλεπτα αν κοιτάξετε σε κάτι πράσινο, αρκούν για να δείτε τη δημιουργικότητά σας να…ανθίζει.
Συμπλέκτη, γκάζι και φύγαμε
Η οδήγηση θεωρείται από τις δραστηριότητες που δίνουν ώθηση στη δημιουργικότητα. Πιο ειδικά μάλιστα, οη οδήγηση σε μεγάλους δρόμους, όπως είναι η εθνική οδός, όπου δε χρειάζεται να δείχνετε συνέχεια προσοχή (π.χ να σταματάτε σε φανάρια κλπ). Οι ειδικοί θεωρούν ότι η διορατικότητα ενισχύεται με την οδήγηση καθώς περιλαμβάνει λιγότερη ψυχική εμπλοκή, αφήνοντας το μυαλό ελεύθερο.
Αποσύνδεση…τώρα
Μπορεί να θεωρείτε ότι να «χαζέψετε» λίγο στο facebook ή να παίξετε κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή σας, το μυαλό σας θα απελευθερωθεί αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο ελκυστικό και αν είναι το internet, επιλέξτε να αποσυνδεθείτε για μερικές ώρες, δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί.
Πιείτε ένα ποτάκι
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που ήταν λίγο «ζαλισμένοι» από το αλκοόλ ήταν σε καλύτερη θέση να επιλύσουν προβλήματα. Αυτό αποδεικνύει με τη σειρά του, ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει την εστίασή σας, πράγμα που καθιστά ευκολότερη τη δημιουργική σκέψη.
Όνειρα θερινής…ημέρας
Κλείστε τα μάτια σας για λίγα λεπτά και ονειρευτείτε το μέλλον σας. Η ιδέα ενός λαμπρού κα χρωματιστού αύριο, φημολογείται ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα. Οι έρευνες αναφέρουν, ότι όταν οι άνθρωποι φαντασιώνονται τους εαυτούς τους στο άμεσο μέλλον, προκαλούν το μυαλό τους να διευρύνει τη σκέψη τους. Προσοχή, οι έρευνες κάνουν λόγο για μακροχρόνια όνειρα, π.χ πώς θα είστε σε μία πενταετία από τώρα, και όχι τι θα κάνετε αύριο.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικές ετικέτες:Διάφορα
Σχετικά άρθρα