Αίγυπτος: Εμπλοκή στον διορισμό του Ελ Μπαραντέι στη θέση του Πρωθυπουργού - Νέες μαζικές διαδηλώσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αίγυπτος: Εμπλοκή στον διορισμό του Ελ Μπαραντέι στη θέση του Πρωθυπουργού - Νέες μαζικές διαδηλώσεις

12:19 | 7/7/13
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δεν έχει διοριστεί Πρωθυπουργός, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου...

Αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι ο Ελ Μπαραντέι θα αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού εντός των επόμενων ωρών.

Η τοποθέτηση της κρατικής τηλεόρασης έρχεται ύστερα από ανακοίνωση της δεύτερης μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης της Αιγύπτου, η οποία, ενώ είχε υποστηρίξει αρχικά τον πολιτικό οδικό χάρτη του στρατού που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του φιλελεύθερου Ελ Μπαραντέι.

Πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες είπε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του Ελ Μπαραντέι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε δήλωση του εκπρόσωπου της αιγυπτιακής προεδρίας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετές πιθανές επιλογές.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του προσωρινού προέδρου, Άντλι Μανσούρ, δήλωσε ότι ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αποτελεί την «πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί.

Ο στρατός εκδίωξε πραξικοπηματικά τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μαζικές διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.


Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις

Εν αναμονή του διορισμού του μεταβατικού πρωθυπουργού, η Αίγυπτος προετοιμάζεται για νέες μαζικές διαδηλώσεις από υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μοχάμεντ Μόρσι, κυρίως στο Κάιρο, όπου δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν τυχόν νέες συγκρούσεις.

Σε κλίμα έντασης, το οποίο επιβαρύνει η έκρηξη βίας που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων σε 24 ώρες, το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά) -ήταν το πρώτο που είχε καλέσει στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι-, κάλεσε την Κυριακή σε νέες κινητοποιήσεις.

Στην πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι, ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί, σκοπεύοντας να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν «κατά εκατομμύρια», καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στον στρατό, οι ισλαμιστές επιμένουν στον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων και καταγγέλλουν προβοκάτσια.
Ωστόσο, κάτοικοι ορισμένων συνοικιών του Καΐρου επιβεβαίωσαν ότι είδαν υποστηρικτές του Μόρσι, οπλισμένους με ξίφη, ρόπαλα και αυτόματα όπλα τη νύχτα που σφραγίστηκε από τις πολύνεκρες ταραχές.

Στη συνοικία Μάνιαλ, κάτοικοι μίλησαν για ελεύθερους σκοπευτές που είχαν λάβει θέση πάνω σε στέγες σπιτιών.

Στην πρωτεύουσα, οδοφράγματα και δρόμοι αποκλεισμένοι από πέτρες και καμένα λάστιχα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν αναπτυχθεί σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες.

Ένοπλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ελέγχουν τις προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Την Παρασκευή τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.400, κυρίως στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Στο Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, πέντε αστυνομικοί και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από ισλαμιστές και ένας κόπτης ιερέας από ενόπλους.

Από την έναρξή τους στις 26 Ιουνίου, οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν στηρίζει κανένα συγκεκριμένο αιγυπτιακό κόμμα στην Αίγυπτο.

«Ο πρόεδρος καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία σε ολόκληρη την Αίγυπτο και εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη πολιτική πόλωση. Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ευθυγραμμίζονται και δεν υποστηρίζουν κανένα συγκεκριμένο αιγυπτιακό πολιτικό κόμμα ή ομάδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ έχει τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι την Παρασκευή και το Σάββατο, τονίζοντας την ανάγκη για «μια ειρηνική πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο», ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, επισημάνθηκε, επίσης, «η σημασία της ασφάλειας για τον αιγυπτιακό λαό, τους γείτονες της Αιγύπτου και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών