Ο νόμος έρχεται, το «μαύρο» δεν φεύγει... | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο νόμος έρχεται, το «μαύρο» δεν φεύγει...

20:30 | 1/7/13
Σε 15 ημέρες υποσχέται ο Παντελής Καψής να έχει έτοιμο το νόμο για τη νέα ΕΡΤ. Παρ' όλα αυτά, έχουν περάσει ήδη 21 ημέρες από τότε που έκλεισαν οι πομποί και 15 μέρες από την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά του σήματος κι ακόμη κυριαρχεί το «μαύρο»...

Δεν έχει γίνει έστω ένα βήμα που να προμηνύει πως η κυβέρνηση έχει πραγματικό πλάνο για να εκπέμψουν ξανά οι δημόσιες ραδιο-τηλεοπτικές συχνότητες.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως και η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ απέβη άκαρπη (παρ' όλο που ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία με non paper) κι όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα πολλές ακόμη.

Η πλευρά Καψή αφού επισήμανε πως δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις και προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα κληθεί να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους(;) μετάδοσης του σήματος, έκανε τις εξής προτάσεις:

*** Ολοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν με βάση τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου ως αν εφαρμοζόταν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως προβλέπει ο νόμος. Με δεδομένο το πλαφόν 15.000 ευρώ που υποστηρίζει το υπ. Οικονομικών, υπάρχει υπόσχεση (αν επιτευχθεί συμφωνία) για νομοθετική ρύθμιση βελτίωσης της αποζημίωσης με διευκρίνιστο τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης.

*** Στο ενδιάμεσο διάστημα έως τη δημιουργία του νέου φορέα, θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι με 2μηνες συμβάσεις εργασίας -που θα παραταθούν όσο χρειαστεί- και με αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου (άγνωστο αν θα υπολογιστεί προϋπηρεσία). Κριτήρια για την επιλογή τους θα καθοριστούν εντός 10ημέρου (υπήρξε υπόσχεση για ταμείο ανεργίας μετά τις δίμηνες συμβάσεις, αλλά γι' αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση).

** Η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν επηρεάζει τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν οι εργαζόμενοι πως θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ.

*** Για την πρόσληψη στο νέο φορέα θα υπάρξει πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το νέο φορέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

*** Για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα προβλεφθεί νομοθετικά η αναδρομική ισχύς των κινήτρων που θα προβλέπονται στο πλαίσιο της κινητικότητας.

*** Η ΕΡΤ και ο νέος φορέας είναι πάροχοι δικτύου εκ του νόμου. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα να χάσει την άδεια.


Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν τον αγώνα τους επέμειναν πως «η μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ». Επίσης, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απέστειλαν στον νέο υπουργό υπόμνημα με το οποίο σημειώνουν πως «αναμένουν μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες».

Στο μεταξύ, στη διάρκεια αυτοψίας που έκανε χθες αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο Εκπομπής του Υμηττού, που ακόμη φρουρείται από την αστυνομία, διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το τι έχει συμβεί, αφού η λειτουργία μέχρι την εισβολή των ΕΚΑΜ ήταν άψογη. Για το λόγο αυτό, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων έδωσαν την εντολή, καθώς και εναντίον αυτών που έκαναν παρέμβαση στα λειτουργικά κομμάτια των πομπών και των εγκαταστάσεων.
ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ
Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών