Πρεμιέρα για το αρχαιολογικό μουσείο Πύργου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρεμιέρα για το αρχαιολογικό μουσείο Πύργου

13:29 | 16/7/13
Άνοιξε επίσημα για το κοινό χθες

Ημέρα γιορτής ήταν η χθεσινή για τον Πύργο καθώς μετά από προσπάθειες χρόνων, απέκτησε και επίσημα, το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα μουσείο το οποίο θεωρείται από τους γνώστες ως ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα της ελληνικής περιφέρειας.

Οι πύλες του για το κοινό, άνοιξαν – στην μια εκ των δυο πτερύγων του- και ήδη οι πρώτοι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι περιηγήθηκαν στους χώρους του, προκειμένου να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων της Ηλείας.

Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Ολυμπίας, Γεωργία Χατζή, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ως «μεγάλη ημέρα» όχι μόνο για την πόλη του Πύργου αλλά και για την Εφορεία Αρχαιοτήτων τονίζοντας ότι το νέο μουσείο που στεγάζεται στην παλαιά δημοτική αγορά, παραδόθηκε στο κοινό.

«Είναι ευχής έργο, ότι ο κόσμος μπορεί να έρθει σε επαφή με το σπουδαίο αυτό κτίριο και με τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί στην δεξιά για τον επισκέπτη πτέρυγα του μουσείου και τα οποία καλύπτουν τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους της Ηλείας με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων ανά τμήμα. Όλα αυτά, οι κάτοικοι του Πύργου και των περιχώρων αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να το απολαύσουν».


Εγκαίνια τέλος του χρόνου

Παράλληλα, η κ. Χατζή επισήμανε ότι οι εργασίες συνεχίζονται από την Ζ’ ΕΠΚΑ και τους συνεργάτες της, και στο υπόλοιπο τμήμα του μουσείου προκειμένου ως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη-αριστερή για τον επισκέπτη- πτέρυγα με τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα. «Θα προχωρήσουμε με καλούς ρυθμούς προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσει και η δεύτερη πτέρυγα.

Αν και η συμβατική υποχρέωση του αναδόχου των προθηκών είναι να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να συντομευτεί αυτός ο χρόνος».

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν αυτή τη στιγμή ενώ το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό έως ότου τουλάχιστον διαμορφωθεί και η δεύτερη πτέρυγα.

Η κ. Χατζή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες της που συνέβαλαν στο έργο αυτό και συγκεκριμένα τους αρχαιολόγους Χρήστο Λιάγκουρα, Σταυρούλα Γιαννούλη, τους εργαζόμενους της Διοικητικής και Λογιστικής υποστήριξης, τη σχεδιάστρια κ. Τσιότα, τους νέους αρχαιολόγους που εκπαιδεύονταν στο θέμα της επανεκδόσεως, τον κ. Κουμούση από την 6η Εφορία των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την κ. Βικάτου από την ΛΣΤ’ εφορία για την συμβολή της, την κ. Παρίση εκ μέρους της Διεύθυνσης Μουσείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μερίμνησε για το όλο στήσιμο, το μουσειογραφικό κομμάτι δηλαδή της έκθεσης και τους φύλακες αρχαιοτήτων που ήταν νυχθημερόν στο μουσείο και παρακολουθούσαν τις εργασίες από το πρωί έως το βράδυ. «Σε όλους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και καλή δύναμη για την συνέχεια».


Μάκης Παρασκευόπουλος: Συγκίνηση και χαρά

Στους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, ξεναγήθηκαν χθες από την προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ, ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Αργυρόπουλος.

Φανερά συγκινημένος και χαρούμενος, ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του που μετά από 40 χρόνια προσπάθειας το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου αποτελεί πραγματικότητα. «Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια, αν και αυτό που είναι σημαντικό για όλους μας είναι, ότι επιτέλους το μουσείο μετά από πολλές περιπέτειες, άνοιξε για να υποδεχτεί επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Πιστεύω ότι η Πολιτεία και ο δήμος, στην ευθύνη που του αναλογεί, θα κάνουν ότι πρέπει ώστε το μουσείο αυτό να λειτουργήσει κανονικά και να συνεχίσει να λειτουργεί πάντα.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο μουσείο της ελληνικής περιφέρειας, νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα και μεγαλύτερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας.

Θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών και θα γίνει και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον Πύργο και τους κατοίκους του, για τον πολιτισμό. Νομίζω ότι οι ευχαριστίες προς όλους όσοι συνετέλεσαν στη διαδρομή αυτή του χρόνου για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα, είναι αυτονόητες.

Θα αποδοθούν την ημέρα των εγκαινίων αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν δούλευαν σκληρά οι αρχαιολόγοι μας, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα εδώ και 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η παραχώρηση της δημοτικής αγοράς από το δήμο του Πύργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι σήμερα».

Πηγή: ilialive.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών