Πρώτο τεστ θετικό για τη Δικομματική που πέρασε τη δοκιμασία του πολυνομοσχέδιου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρώτο τεστ θετικό για τη Δικομματική που πέρασε τη δοκιμασία του πολυνομοσχέδιου

13:24 | 18/7/13
Τον δύσκολο κάβο του πολυνομοσχεδίου πέρασε η κυβέρνηση και πλέον θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές μας...

Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι απαλλάσσεται από ένα βάρος, καθώς η κρίσιμη ψηφοφορία αποτελούσε και μία πολιτική δοκιμασία για τη δικομματική και τις έντονα προβληματισμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου συνέπεσε με τη θετική εξέλιξη της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι βελτιώνει την ψυχολογία στην αγορά, στις επιχειρήσεις αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση, που είναι πλέον σε θέση να υποστηρίζει ότι κατόρθωσε - ακόμη και για συμβολικούς λόγους - να αποσύρει έναν φόρο. Επίσης, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ να προκαλέσει πτώση και στις τιμές πολλών προϊόντων με στόχο να αυξηθεί ο κύκλος των εργασιών και επομένως και τα εισοδήματα των επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Με το χαρτί της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που ουσιαστικά έσπασε και το ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται σήμερα τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος φέρνει στις αποσκευές του και την είδηση για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα υποστηριχθεί και από κεφάλαια της γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Η έλευση του γερμανού αξιωματούχου στην Αθήνα ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για ανόρθωση της οικονομίας, αν και η γερμανική πλευρά αρνείται μέχρι στιγμής ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χθεσινή ανακοίνωση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά η τρόικα πείστηκε ότι αξίζει να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να αποσύρει - έστω και πιλοτικά - έναν φόρο αναγνωρίζοντας ότι γίνονται βήματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. «Δέχτηκαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς, υπαινισσόμενος ότι προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων για να πειστούν οι δανειστές να μας επιτρέψουν την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Αυγούστου.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι εάν πράγματι ευσταθεί η επιχειρηματολογία των επιχειρηματικών οργανώσεων, των εμπόρων και των επιμελητηρίων ότι θα υπάρξει τόνωση της αγοράς, τότε θα εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στο κράτος.

Γνωρίζουν όμως ότι για να «αντέξει» το μέτρο θα πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, κηρύσσοντας πόλεμο στη φοροδιαφυγή, ζητώντας ουσιαστικά αποδείξεις για κάθε ευρώ που καταναλώνουν. «Αν αυτό το πείραμα πετύχει θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, και άλλες μειώσεις φόρων», είπε ο κ. Σαμαράς.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης προτού ανάψει το πράσινο φως για τη μείωση του ΦΠΑ. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είχε κρατήσει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τη μείωση, ενώ είχε δώσει εντολή και στον υπουργό Οικονομικών να επαναφέρει το θέμα κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος άλλωστε είχε θέσει μετ' επιτάσεως το ζήτημα ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. «Η μείωση του ΦΠΑ στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση σημαίνει «την παραδοχή των θεσμικών μας εταίρων και της τρόικας ότι η μάχη δίνεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης».

Η ψηφοφορία
Επειτα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για 15 άρθρα, σε σύνολο 293 βουλευτών υπερψηφίστηκαν όλα τα επίμαχα άρθρα με 153 ψήφους (έναντι 140 κατά και 7 απόντες), ενώ η διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία έγινε δεκτή από το Σώμα με 152 υπέρ, έναντι 141 κατά και 7 απόντες.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών