Συμφωνία τιμής, κοροϊδία καταναλωτή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία τιμής, κοροϊδία καταναλωτή

20:00 | 27/7/13
Σ' έναν κυκεώνα ανεξέλεγκτης γραφειοκρατίας, αμφίβολης χρησιμότητας για τον πολίτη και στρέβλωσης του ανταγωνισμού με υπουργική σφραγίδα εξελίσσεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%...

Οι αρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών (Στουρνάρας), Ανάπτυξης (Χατζηδάκης) και Τουρισμού (Ολγα Κεφαλογιάννη) μαζί με τους εμπόρους προχώρησαν σε μία υψηλής διανόησης εμπορική εφαρμογή.

Το υπουργείο και οι φορείς συμφώνησαν όχι να ρίξουν τις τελικές τιμές των προϊόντων κατά 8,1% (σε αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23%), αλλά «τουλάχιστον 5%». Μάλιστα, η πτώση δεν θα αφορά το σύνολο των προϊόντων, αλλά τα 3/4 του τιμοκαταλόγου κάθε καταστήματος.

Με άλλα λόγια, το σήμα της Συμφωνίας Μείωσης των Τιμών, που διαφήμισε η κυβέρνηση και στο οποίο συμφώνησαν οι φορείς, έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αντικείμενο στησίματος μιας εμπορικής συμφωνίας, η οποία είναι αδύνατο να ελεγχθεί στην πράξη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με βάση τη χθεσινή συμφωνία, οι φορείς ανέλαβαν την υποχρέωση να μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον 5% στα 3/4 του τιμοκαταλόγου τους από την 1η Αυγούστου 2013 προκειμένου να πάρουν το σήμα.

Οι ιθύνοντες δεν σταμάτησαν εκεί. Προχώρησαν και σε άλλες φαεινές ιδέες όπως αυτή: Οι επιχειρήσεις που θα πάρουν το σήμα θα έχουν προτεραιότητα σε σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης, για όσο διάστημα διαρκεί η συμφωνία. Αυτό κι αν λέγεται νόθευση του ανταγωνισμού, γιατί μπλέκει ανόμοια πράγματα.

Δηλαδή, μία πολυεθνική η οποία ρίχνει τις τιμές 5% θα προτιμηθεί σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης από μία μικρή επιχείριση στον Εβρο που δεν ρίχνει τις τιμές! Και όχι μόνον αυτό.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα υποστηριχθούν επικοινωνιακά με ονομαστική αναφορά τους στη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες των φορέων.
Του Χρήστου Ιωάννου
Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών