12:33 | 29/7/13
Οι καθυστερήσεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνεχίζουν να προκαλούν σκεπτικισμό και εκνευρισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο, η οποία θα συζητηθεί την Δευτέρα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Μετά την παρουσίαση από τον Πόουλ Τόμσεν μιας σε γενικές γραμμές θετικής αποτίμησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η δόση των 1,8 δισ. ευρώ θα
εκταμιευθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Το κλίμα που επικρατεί εντός του ΔΝΤ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκρατημένα θετικό. «Βαδίζετε σταθερά, αλλά αργά» είναι η διαπίστωση που επικρατεί και την οποία μετέφερε στην «Κ» αξιωματούχος του Ταμείου. Επίσης, εκτιμάται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε βάθος.
Πρόσφατο παράδειγμα, που αναφέρεται σε διάφορα κείμενα, είναι ότι η βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν οφείλεται σε αύξηση των εξαγωγών, αλλά σε μείωση των εισαγωγών, λόγω περιορισμού του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποια στιγμή αυξηθεί και πάλι το εισόδημα των Ελλήνων και αρχίσουν να προτιμούν και πάλι εισαγόμενα είδη (από ντομάτες μέχρι αυτοκίνητα), η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην προηγούμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης του κ. Τόμσεν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα προειδοποιεί ότι υστερήσεις στα έσοδα από φόρους και ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες περικοπές δαπανών, που είχαν αποφευχθεί τις δύο τελευταίες φορές.
Σε πρόσφατη έκθεσή του για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις μειώσεις στις αποζημιώσεις και στη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και την ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών μεταφοράς και ενέργειας.
Εισηγείται, πάντως, περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων ως άμεσες προτεραιότητες για την Ελλάδα, και επισημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα κρίσιμη», καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Αύγουστο του 2014.
Περί αποχώρησης
Κύκλοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι δεν έχει γίνει καμία ειδική συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή το θέμα εξετάζεται κατά περίπτωση: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος έχουν πρόγραμμα και χρηματοδοτούνται σε διαφορετικό βαθμό από το ΔΝΤ, ενώ η Ισπανία δεν έχει μεν πρόγραμμα, αλλά λαμβάνει ευρεία τεχνική βοήθεια στα θέματα του τραπεζικού κλάδου. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί από το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την τρόικα ενόσω υπάρχουν ακόμη προγράμματα βοήθειας. Παράλληλα, προσθέτουν με νόημα ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται το Ταμείο, ειδικά αυτή την περίοδο, ώστε να μη δίνεται αποκλειστική σημασία στις «φωνές» των Ευρωπαίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η Αργεντινή, αλλά και ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΔΝΤ, πριν από τρεις ημέρες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί αποχώρησης του Ταμείου από την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, και σημείωσε πως το ΔΝΤ λειτουργεί σε «πλήρη συνεργασία» με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα