Τουρκία: Αλλαγές στο καταστατικό του στρατού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τουρκία: Αλλαγές στο καταστατικό του στρατού

12:07 | 16/7/13
Αλλαγές στο καταστατικό του στρατού πραγματοποίησε το τουρκικό κοινοβούλιο κατά την διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής...


Σύμφωνα με την τροποποίηση βασικού άρθρου του καταστατικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο ρόλος του στρατού επαναπροσδιορίζεται πλέον ως εξής: 

«Να υπεραμύνεται της τουρκικής γης έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων, και να διατηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτροπή τέτοιων κινδύνων».

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ως καθήκον των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οριζόταν «η προάσπιση και η προστασία της δημοκρατίας».

Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η ενέργεια αυτή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιείται στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται στη χώρα, αλλά και της ανατροπής του αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το άρθρο που τροποποιήθηκε είχαν στηριχθεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα που σημειώθηκαν στην Τουρκία το 1971, το 1980 και το 1997.

Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή επί οικονομικών θεμάτων στην Τουρκία, πραγματοποιεί έρευνα για χειραγώγηση στο τουρκικό χρηματιστήριο. Η έρευνα αυτή σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης και τη συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, απειλεί την εμπιστοσύνη που είχε δημιουργηθεί στην τουρκική οικονομία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, που έχει την έδρα της στην Άγκυρα, ξεκίνησε την έρευνα μετά από μαζική έξοδο ξένων επενδυτών από τη χώρα, που άρχισε στα τέλη Μαΐου και προκάλεσε τεράστια πτώση στις τιμές των μετοχών, σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού, ενώ έστειλε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η έρευνα διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αγορές χειραγωγήθηκαν εσκεμμένα. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες σε μια διεθνή οικονομική συνομωσία, για την πραγματοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Ατίλας Γιεσιλαντά, αναλυτής στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων «Global Source Partner» υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ανησυχητική ένδειξη.

Ο Ινέρ Ντεμίρ, ανώτατος οικονομικός αναλυτής στην τουρκική τράπεζα Finansbank υποστηρίζει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φοβίσει η Τουρκία τους ξένους επενδυτές.

Τους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία θα χρειαστεί περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την τακτοποίηση των οφειλών της. Την ίδια ώρα, η ροή διεθνών κεφαλαίων είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση ενός εκ των μεγαλυτέρων δημοσιονομικών ελλειμμάτων παγκοσμίως, το οποίο τον περασμένο μήνα αυξήθηκε και πάλι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών