Κάιρο: Πολιορκημένοι σε τέμενος διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι - τουλάχιστον 90 νεκροί 1000 συλληφθέντες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κάιρο: Πολιορκημένοι σε τέμενος διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι - τουλάχιστον 90 νεκροί 1000 συλληφθέντες

12:12 | 17/8/13
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν δεκάδες αμάχους στο τζαμί αλ-Φατέχ στη πλατεία Ραμσί στο κέντρο του Καΐρου, όπου κατέφυγαν υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην «Πορεία της Οργής»...

Το πρωί του Σαββάτου, περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι βρίσκονται περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο, που βγήκαν επίσης στους δρόμους την αιματηρή Παρασκευή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, ενώ συνελήφθησαν πάνω από 1.000 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή που το Associated Press τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων στους 82, συμπεριλαμβανομένων 10 αστυνομικών. Για περισσότερους από 80 νεκρούς κάνουν λόγο το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.Ανάμεσα στα θύματα του Καΐρου, ο 30χρονος Χαλέντ αλ-Μπάνα, ο εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χασάν αλ-Μπάνα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1949.

Το Σάββατο, οι υποστηρικτές του Μόρσι που έχουν καταφύγει στο τζαμί  στο κέντρο του Καΐρου, φαίνεται ότι διαπραγματεύονται με τον στρατό την ασφαλή αποχώρησή τους από τον χώρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια.

Μια γυναίκα μέσα από το τζαμί δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο.



Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν το πρωί, χωρίς να προσφύγουν στη βία, στο τέμενος. Το ιδιωτικό αιγυπτιακό κανάλι ONTV Live έδειξε εικόνες όπου διακρίνονται οι στρατιώτες να μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φάτεχ, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους. Οι στρατιώτες φαίνεται ότι διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο.

Προηγουμένως δημοσιογράφος του ιδιωτικού σταθμού ONTV δήλωσε ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους μέσα στο τζαμί να το εγκαταλείψουν, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν «ασφαλή έξοδο» και ότι θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που μεταφέρουν όπλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εγκαταλείπουν το τζαμί.

Παράλληλα,  πριν τα μεσάνυχτα ένα κτήριο στο Κάιρο είχε παραδοθεί στις φλόγες. Όπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για γραφεία του Ερυθρού Σταυρού.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.

«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτήρια.

Νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής, η Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος, στην οποία κυριαρχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάλεσε το τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τους δρόμους, ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση έχει ήδη κηρύξει την επόμενη εβδομάδα ως περίοδο πανεθνικών κινητοποιήσεων ενάντια στο, κατά την ίδια, «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η αστυνομία είχε διαλύσει τις δύο μεγαλύτερες καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών, αφήνοντας συνολικά 638 νεκρούς και επισύροντας διεθνή καταδίκη. Λόγω των γεγονότων της Τετάρτης και της μεγάλης έντασης, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν διαταχθεί να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών «πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου».


Πάνω από 1.000 συλλήψεις

Σε πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής «Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, την Παρασκεύή έλαβαν χώρα συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις δυο πλευρές σε «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε επικοινωνία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, συμφώνησε ότι πρέπει η ΕΕ να επανεξετάσει την στάση της προς την Αίγυπτο, ενώ σε συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο,Άγκελα Μέρκελ, ειπώθηκε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να μελετηθούν πιθανές ενέργειες της Ένωσης.

Τουριστικές οδηγίες έχουν εκδώσει η Κύπρος και η Γερμανία, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας έχοντας λάβει ήδη διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Τη διεξαγωγή πλήρους ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν «δυσανάλογη».

Tην ανάκληση «μέχρι νεωτέρας» του πρέσβη της Βενεζουέλας στο Κάιρο διέταξε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Παρασκευή, ζητώντας την αποκατάσταση στην εξουσία, του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Εκπρόσωποι των τελευταίων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν ότι δεν αποτελούν στόχο και δεν τίθεται ζήτημα εκκένωσης καθώς δεν έχουν μάθει να φεύγουν από την Αίγυπτο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών