Αναζητούν αποδείξεις για ενοχή του Άσαντ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναζητούν αποδείξεις για ενοχή του Άσαντ

00:23 | 24/8/13
Για ενοχή του Άσαντ όσον αφορά στις κατηγορίες που αποδίδονται στη συριακή κυβέρνηση για τη φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον εκατοντάδων πολιτών σε προάστιο της Δαμασκού κάνουν λόγο αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές...

Οι πηγές αυτές, που δεν κατονομάζονται, διευκρινίζουν ωστόσο ότι πρόκειται για “προκαταρκτική” εκτίμηση και ότι ακόμη αναζητούν αδιάσειστες αποδείξεις.

Στο μεταξύ, και ενώ ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα ζητούν από το καθεστώς Άσαντ να επιτρέψει τη διεξαγωγή πλήρους ελέγχου για το περιστατικό, υψηλόβαθμο στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, ο Μπαντρ Τζάμους, δήλωσε στο Reuters ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν βγάλει από τη χώρα δείγματα των θυμάτων προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς.

"Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας", είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού χωρίς να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας κατηγορεί τη συριακή αντιπολίτευση ότι παρακωλύει τις προσπάθειες για μία αντικειμενική έρευνα των καταγγελιών περί χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNN, είπε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μια πλήρης έρευνα.

“Αυτό που είδαμε καταδεικνύει ότι σαφώς πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, μεγάλης βαρύτητας. Κινούμαστε μέσω του ΟΗΕ για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε καλύτερη, άμεση δράση από αυτόν και καλέσαμε την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει να διεξαχθεί έρευνα στο σημείο διότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στο πεδίο αυτή τη στιγμή. Δεν αναμένουμε ότι θα συνεργαστούν, δοθέντος του ιστορικού τους”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ομπάμα τόνισε πως μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων θα ήταν “ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός”, που χαρακτήρισε “σημαντικό”.

“Αυτό αρχίζει να θίγει ορισμένα από τα βασικά εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο σε ό,τι αφορά το να διασφαλίσουμε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν εξαπλώνονται, όσο και σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας [και] τις βάσεις μας στην περιφέρεια. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί την προσοχή της Αμερικής και ευελπίστω την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας”, ανέφερε ακόμη ο Ομπάμα.

Ωστόσο υπογράμμισε πως το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τον έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό και τον ωθεί να μην λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις. “Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία ορισμένες φορές είναι μεγαλοποιημένη”, ανέφερε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Παρασκευή σε τηλεοπτική συνέντευξη πως, σύμφωνα με το Λονδίνο, οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό αποτελούσαν «μία επίθεση με χημικά όπλα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Εμείς θεωρούμε ότι επρόκειτο για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση με χημικά από την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά θέλουμε πρώτα να μπορέσει το επαληθεύσει αυτό ο ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη συνέντευξη που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky News και BBC.

Το Σάββατο αναμένεται να φτάσει στη Δαμασκό η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών