14:17 | 1/8/13
Ισχυρό τρομοκρατικό πλήγμα στα παράλια της Τουρκίας ετοίμαζαν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι συλληφθέντες σε ταχύπλοο ανοιχτά της Χίου...
Ένας από αυτούς, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ, έχει εξακριβωθεί ότι είναι δράστης βομβιστικών επιθέσεων στην Τουρκία.
Πρόκειται για τον Χασάν Μπιμπέρ, μέλος της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο), δράστη της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε και άλλα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση του σκάφους - γιάφκας, όπως ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και άλλο ένα μέλος της DHKP-C. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν και άλλα δύο άτομα που φέρουν γαλλική και βουλγαρική ταυτότητα αλλά είναι πιθανότατα Τούρκοι. Πρόσθεσε ότι οι Αρχές διέθεταν πληροφορίες ότι ο Χασάν Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία και ότι θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσης των συλληφθέντων «αφού τίθεται θέμα εγκλήματος που διαπράχθηκε στην Τουρκία».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., και ο δεύτερος Κούρδος που επέβαινε στο ταχύπλοο φέρε-ται ότι εμπλέκεται στην DHKP-C.
Σημαντικές θεωρούνται οι συλλήψεις δύο Τούρκων στην προχθεσινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χίο. Ανάμεσα στους προσαχθέντες στην Αθήνα ήταν και οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν επειδή κατείχαν πλαστά διαβατήρια - γαλλικά και βουλγαρικά - και για απόκρυψη στοιχείων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους εμπλέκουν με το πλωτό οπλοστάσιο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί ο ρόλος τους.
Έρευνες
Με απόλυτη μυστικότητα συνεχίστηκαν και χθες οι επιχειρήσεις - έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε σπίτια υπόπτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά ο αριθμός των συλληφθέντων που κατηγορούνται για την μεταφορά του τρομοκρατικού φορτίου ανέρχεται σε 6: τέσσερις επιβάτες του ταχύπλοου και άλλα δύο άτομα, ένας Ελληνας και ένας Τούρκος κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν λίγο αργότερα στη Χίο και φέρεται ότι λειτουργούσαν σαν υποστηρικτική ομάδα.
Και οι έξι συλληφθέντες βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού. Εις βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα Χίου.
Η Αντιτρομοκρατική φαίνεται ότι γνωρίζει πλέον αρκετά για τους εμπλεκόμενους στο παζλ της τρομο-μεταφοράς, του πολεμικού οπλισμού που επρόκειτο, όπως όλα δείχνουν, να χρησιμοποιηθεί σε πολύ ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα στα τουρκικά παράλια.
Βασικό ερώτημα παραμένει από πού προμηθεύτηκαν οι δράστες τον βαρύ οπλισμό και κυρίως τους δύο αντιαρματικούς όλμους. Τυχόν κλοπή από αποθήκες του Στρατού έχει αποκλεισθεί καθώς δεν έφεραν σειριακούς αριθμούς.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στην κατεύθυνση τού αν υπάρχουν διασυνδέσεις και σχέσεις συνεργασίας με τρομοκρατικές ομάδας που δρουν στην Ελλάδα.
Ηλεκτρονική διερεύνηση. Απαντήσεις ωστόσο σε ερωτήματα για τη δράση του τρομοδικτύου και τις διασυνδέσεις του αναμένει η Αντιτρομοκρατική από την επεξεργασία του υλικού που κατασχέθηκε κατά τις εφόδους στη μεγάλη επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χίο.
Στις εφόδους αυτές βρέθηκαν μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB καθώς και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων που έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια και εξετάζονται λεπτομερώς. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν οι τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν για τη μεταφορά του οπλισμού και ιδιαίτερα οι δύο 51χρονοι. Ωστόσο και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για εμπλοκή σε εγχώρια τρομοκρατία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι έρευνες, μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση της μεταφοράς του οπλισμού, στράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, αφού υπήρχε παρελθόν στη δράση της οργάνωσης DHKP-C. Στην Τριανδρία τον Οκτώβριο 2011 από έκρηξη χειροβομβίδας σε διαμέρισμα είχε σκοτωθεί ένας Κούρδος, ενώ είχαν ανακαλυφθεί αντιαρματικά, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες. Η έκρηξη είχε αποδοθεί στην οργάνωση DHKP-C.
Καταζητούμενος στην Τουρκία
Ο Χασάν Μπιμπέρ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη δημοσιότητα από τις τουρκικές Αρχές, τη δεκαετία του 1990 κατείχε τη θέση του προέδρου της Γενικής Ενωσης Λιμενικών Επιχειρήσεων. Αργότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντάχθηκε στην οργάνωση DHKP-C και φέρεται ότι έχει εκπαιδευτεί στη Συρία.
Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο είχαν γίνει σχεδόν ταυτόχρονα και είχαν τραυματιστεί δύο άνθρωποι.
Η πρώτη επίθεση – στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης – για την οποία κατηγορείται ο Μπιμπέρ έγινε με χειροβομβίδες και η δεύτερη – στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – είχε γίνει με την εκτόξευση ρουκέτας.
Πηγή: tanea.gr
Σχετικές ετικέτες:Κοινωνία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων