19:14 | 22/8/13
Οι καταγγελίες για χρήση χημικών δεν είχαν επιβεβαιωθεί έως αργά χθες από ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας κυκλοφόρησαν διάφορες εικόνες και βίντεο -αδιευκρίνιστης πηγής- που έδειχναν δεκάδες πτώματα αλλά και τραυματίες με συμπτώματα (διεσταλμένες κόρες, αφρούς στο στόμα και παράλυτα άκρα) που παραπέμπουν σε χρήση νευροπαραλυτικών αερίων. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για το αέριο σαρίν.
Αντικρουόμενες ήταν και οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών που ξεκίνησαν από 213, αυξήθηκαν σε 635 και κατέληξαν σε 1.300. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) έκανε λόγο από την πλευρά του για τουλάχιστον 136 νεκρούς (με ανοδικές τάσεις) κατά το βομβαρδισμό περιοχών γύρω από τη Δαμασκό χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών.
Η συριακή αντιπολίτευση πέρασε στη συνέχεια σε μια φραστική επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας κατηγορώντας τη ως συνένοχη για το μακελειό, λόγω της σιωπής της για τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς Ασαντ στη Συρία.
Η κυβέρνηση διέψευσε από την πλευρά της ότι χρησιμοποίησε χημικά, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες με τις οποίες οι αντάρτες προσπαθούν ν' αποσπάσουν την προσοχή από τις ήττες τους στα πεδία των μαχών και ν' αποπροσανατολίσουν την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Συρία ακριβώς για να ερευνήσει την ενδεχόμενη χρήση χημικών από τη μία ή την άλλη πλευρά.
Για προσχεδιασμένη προβοκάτσια έκανε λόγο και η Ρωσία. Οπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, είναι εύλογο να διερωτηθεί κανείς για ποιο λόγο ο Ασαντ θα προέβαινε σε ένα τέτοιο έγκλημα την ώρα που κερδίζει σε επιχειρησιακό επίπεδο και, επιπλέον, ενώ βρίσκεται στη χώρα η αποστολή του ΟΗΕ. Από την άλλη, επισημαίνουν οι ίδιοι, είναι δύσκολο να στήσει κανείς μια τόσο μεγάλης κλίμακας απάτη.
Οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν ίσως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης, ως προς τον αριθμό των νεκρών και το είδος της επίθεσης, εφ' όσον επιβεβαιωθεί και η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
Σε κάθε περίπτωση το θέμα προκάλεσε διεθνή κινητοποίηση, τόσο στη Δύση όσο και στον αραβικό κόσμο, με αλλεπάλληλες εκκλήσεις για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην τοποθεσία της επίθεσης.
Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονταν χθες σε συζητήσεις με τις συριακές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτήν την πρόσβαση, ενώ το Σ.Α. συνεκλήθη τελικώς με επίσημο αίτημα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Λουξεμβούργου και της Νότιας Κορέας. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι εάν οι πληροφορίες περί χημικών επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για θηριωδία άνευ προηγουμένου, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Γουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα να «ξυπνήσουν» οι υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ και να συνειδητοποιήσουν «την εγκληματική και βάρβαρη φύση του».
Πηγή: enet.gr
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων