14:43 | 21/8/13
Ενεργώντας κατόπιν εντολής του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου σερ Τζέρεμι Χέιγουντ είχε συστήσει στη διεύθυνση της εφημερίδας Guardian να παραδώσει στις αρχές ασφαλείας τα απόρρητα στοιχεία που έχει θέσει στη διάθεσή της ο πρώην συνεργάτης της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν...
Την προσωπική ανάμιξη του πρωθυπουργού αποκαλύπτει η εφημερίδα Independent, σχολιάζοντας ότι δε συνάδει με τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ πως οι εξελίξεις στην υπόθεση αφορούν αποκλειστικά τις αρχές ασφαλείας.
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η Independent γράφει ότι ο σερ Τζέρεμι προειδοποίησε τη διεύθυνση της Guardian για τους κινδύνους αποθήκευσης εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Βρετανία σε μη προστατευόμενους υπολογιστές.
Η νεότερη αποκάλυψη έρχεται μια μέρα μετά τη δήλωση του διευθυντή της Guardian, Άλαν Ράσμπριτζερ ότι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που περιείχαν πληροφορίες από τον Έντουαρντ Σνόουντεν καταστράφηκαν στα γραφεία της εφημερίδας υπό την επίβλεψη δύο ανδρών της Κυβερνητικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών (GCHQ).
Η πηγή του ρεπορτάζ αρνήθηκε ότι σκοπός της εντολής του πρωθυπουργού ήταν ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι έγινε μία «ώριμη» συζήτηση.
Οι βρετανικές αρχές ασφαλείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν επίσης να δέχονται επίσης πυρά από την αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης για την εννιάωρη κράτηση και ανάκριση στο αεροδρόμιο Χίθροου υπό διάταξη του αντιτρομοκρατικού νόμου του Βραζιλιάνου συντρόφου του δημοσιογράφου της Guardian που έχει το συντονισμό των αποκαλύψεων για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
Η Ντάουνινγκ Στριτ και η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι παραδέχθηκαν ότι είχαν πρότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αλλά αρνήθηκαν πως παρενέβησαν ή έδωσαν εντολή για την ανάκριση. Απέρριψαν δε τις κατηγορίες για περιορισμό της ελευθεροτυπίας, λέγοντας ότι έχουν καθήκον να προασπίσουν την εθνική ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Νταβίντ Μιράντα, τον άνθρωπου που ανακρίθηκε στο Χίθροου, διαψεύδει την επίσημη θέση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ότι κατά την ανάκριση προσφέρθηκε στον 28χρονο νομική εκπροσώπηση. Το γραφείο δηλώνει ότι ο δικηγόρος του κ. Μιράντα αφέθηκε να παραστεί στην ανάκριση μόνο κατά την τελευταία ώρα.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί τις αμερικανικές αρχές να υιοθετούν την τακτική της GCHQ και να καταστρέφουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές εφημερίδων.
Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης λόρδος Φάλκονερ, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του αντιτρομοκρατικού νόμου το 2000, δήλωσε στην Guardian ότι οι αρχές δεν είχαν δικαίωμα χρήσης του αντιτρομοκρατικού νόμου στην περίπτωση του κ. Μιράντα, καθώς δεν ήταν ύποπτος σχεδιασμού ή υποκίνησης τρομοκρατικής επίθεσης.
Σχετικά άρθρα