22:50 | 12/8/13
Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2010 έως σήμερα, συνυπολογίζοντας το δείκτη πληθωρισμού, το ωρομίσθιο του εργαζομένου στην Ελλάδα έχει υποστεί μείωση της τάξης του 11,3%...
Στη Βρετανία, στην οποία επικεντρώνεται η έκθεση, η αντίστοιχη μείωση είναι 5,5%. Πέρα από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από τη Βρετανία είναι η μείωση μισθών επίσης στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία.
Στην Κύπρο οι ωριαίες απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 3% σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ενώ στην Ισπανία κατά 3,3%. Αντίθετα, στη Γερμανία το ωρομίσθιο έχει αυξηθεί κατά 2,7% μέσα στην ίδια τριετία και στη Γαλλία κατά 0,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Βουλγαρία με 13,2%. Συνολικά στην ΕΕ το μέσο ωρομίσθιο έχει ελαττωθεί κατά 0,7% και στην ευρωζώνη κατά 0,1%.
Η σκιώδης υφυπουργός Οικονομικών των Εργατικών Κάθι Τζέιμισον σχολίασε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν το πλήρες μέγεθος της κρίσης του κόστους διαβίωσης που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Κάμερον για πολλά βρετανικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση απαντά ότι έχει αυξήσει το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα στις 10.000 λίρες και ότι έχει λάβει μέτρα όπως το πάγωμα του τέλους καυσίμων.
Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει επί χρόνια πάνω από το στόχο του 2% που είχε θέσει η κυβέρνηση και Τράπεζα της Αγγλίας υπό τον Μέρβιν Κινγκ. Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε πρόσφατα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα γίνεται ανεκτός μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 7%.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων