16:35 | 27/8/13
Διπλωματικές πιέσεις για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ασκεί η Άγκυρα, ενώ η Τεχεράνη αντιτίθεται σθεναρά στην επέμβαση, επιρρίπτοντας ευθύνες στη συριακή αντιπολίτευση...
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά αέρια κοντά στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και είναι ένα τεστ για τη διεθνή κοινότητα.
"Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Σήμερα είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται", τόνισε ο Νταβούτογλου στους δημοσιόγραφους.
Στον αντίποδα, στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι "η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν "αποδείξεις" για την ευθύνη των σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία. Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι "εύθραυστη", απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη "σωφροσύνης" τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Το Πεκίνο από την πλευρά του κάλεσε όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.
"Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης", αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Προσπαθώντας να επιδείξει κάποιου είδους ουδετερότητα, το Πεκίνο επενδύει στην "πολιτική λύση" στην "κρίση" και ζητεί τον σχηματισμό "μεταβατικής κυβέρνησης".
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων