Ταις πρεσβείαις της αστεροέσσης, Σώτερ, σώσον NSA | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ταις πρεσβείαις της αστεροέσσης, Σώτερ, σώσον NSA

03:25 | 12/8/13
Ηυλοποίηση ενός ακραίου σεναρίου συναγερμού κινητοποίησε τους μηχανισμούς ασφαλείας των ΗΠΑ και οδήγησε στο κλείσιμο διπλωματικών αποστολών τους στη Μέση Ανατολή και την Ασία...

Η εφαρμογή του και εν συνεχεία η επέκτασή του έδειξαν με σαφή τρόπο την εμμονή των αμερικανικών αρχών να νομιμοποιήσουν τα αμφιλεγόμενα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της περίφημης NSA, που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την υπόθεση Σνόουντεν.

Με δεδομένο ότι από το 2005 κατά μέσον όρο μόλις 23 Αμερικανοί χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από κάποια ενέργεια που συνδέεται με την τρομοκρατία ενώ, όπως έγραψαν οι «New York Times», είναι περισσότεροι εκείνοι που σκοτώνονται επειδή κάποια συσκευή τηλεόρασης μπορεί να πέσει στο κεφάλι τους ή οι ίδιοι να παραπατήσουν από τη σκάλα, η έκταση αλλά και η δημοσιότητα της αύξησης του επιπέδου συναγερμού δημιουργούν πολλά ερωτήματα...


Κλείσιμο πρεσβειών

Το κλείσιμο των πρεσβειών και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας βασίστηκαν σε στοιχεία από συνομιλίες που υπεκλάπησαν μεταξύ του αρχηγού της Αλ Κάιντα και του επικεφαλής του δικτύου στην Υεμένη, όπως έγινε γνωστό αρχικά μέσω διαρροών και στη συνέχεια από σχετικές ανακοινώσεις.

Οργάνωση για την προστασία του απορρήτου αμφισβήτησε την έκταση της δημοσιότητας που πήρε το εγχείρημα και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις το δικαιολόγησε υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν απειλές που ήταν «οι σοβαρότερες των τελευταίων ετών» για τρομοκρατική επίθεση του επιπέδου της αποφράδας 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

«Τα προγράμματα της NSA είναι αμφιλεγόμενα και αυτό το κατανοούμε», είπε ο γερουσιαστής μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου NBC, «αλλά είναι και εξίσου σημαντικά... Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, πολύ απλά δεν θα ήμασταν σε θέση να παρακολουθήσουμε αυτούς τους "κακούς"». Επι τη ευκαιρία, απευθύνθηκε και προς το αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας: «Στα μέλη του Κογκρέσου που θέλουν να αλλάξουν το πρόγραμμα της NSA λέω μπράβο τους. Αν θέλετε να το "ξεπαστρέψετε", θα περιορίσετε κατά πολύ την ασφάλεια και θα θέσετε σε κίνδυνο το έθνος. Πρέπει να βρίσκονται σε εφαρμογή πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες απειλές, οι οποίες είναι πραγματικές και αυξάνονται διαρκώς».

Οι επικριτές των προγραμμάτων της NSA, που ξεσήκωσαν σάλο όχι μόνον εντός των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, επιμένουν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υποκλοπή μεγάλου όγκου στοιχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την NSA προσφέρει κάποια μοναδική δυνατότητα για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ».

«Η επιλογή της NSA να δημοσιοποιήσει αυτές τις απειλές, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διαιωνίζει απλώς ένα κλίμα φόβου που κατ' επέκταση δικαιολογεί τον άνευ όρων σεβασμό των μεθόδων παρακολούθησης στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Εϊμι Στεπάνοβιτς, του Κέντρου Προστασίας Απορρήτου Ηλεκτρονικών Πληροφοριών. Οποια έκταση και αν έχει δοθεί, «δεν νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση της NSA σε προσωπικά δεδομένα».

Εις επίρρωσιν του δικαίου των αμερικανικών κινήσεων, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης ήρθαν πάνω στην ώρα να ανακοινώσουν ότι απέτρεψαν ένα σχέδιο της Αλ Κάιντα με στόχο την κατάληψη εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και την πρωτεύουσα μιας επαρχίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Οι ακολουθητές

Με το καλό παράδειγμα των ΗΠΑ ευθυγραμμίστηκαν εν τω μεταξύ σχετικά γρήγορα και άλλες δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο, που έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Σαναά και απομάκρυναν προσωπικό τους. Προληπτικά μέτρα και ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το βέβαιον είναι πως η Υεμένη, μία από τις πλέον φτωχές αραβικές χώρες, είναι η βάση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), η οποία αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς βραχίονες του δικτύου που ίδρυσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μέλη της οργάνωσης αυτής κατηγορούνται ότι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απάντησε σε σχετική ερώτηση υποστηρίζοντας ότι τα αμφιλεγόμενα προγράμματα παρακολούθησης είναι κρίσιμα για την αντιτρομοκρατική δράση. «Δεν έχουμε πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας», τόνισε. «Εκείνο που διαθέτουμε είναι ορισμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων μπορούμε να εντοπίσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γνωρίζουμε ότι συνδέεται με κάποιο είδος τρομοκρατικής απειλής».

Ομως, όπως έγραψε πρόσφατα το «Spiegel», ίσως από αλλού πρέπει να γίνει η αρχή. Αν υπολογίσει κανείς ότι περισσότεροι από 30 χιλιάδες Αμερικανοί σκοτώνονται κάθε χρόνο από πυροβόλα όπλα και ένα παιδί στις ΗΠΑ διατρέχει 13 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να δεχθεί πυρά σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο παιδί στο βιομηχανικά αναπτυγμένο κόσμο, μάλλον το κέντρο βάρους αλλού μετατοπίζεται.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών