WSJ: Χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. πρέπει να καλύψει η Ελλάδα στη διετία 2013-14 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

WSJ: Χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. πρέπει να καλύψει η Ελλάδα στη διετία 2013-14

00:32 | 31/8/13
Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το «χρηματοπιστωτικό κενό» και το υψηλό χρέος της χώρας, αναφέρονται όλο και περισσότερο τα αμερικανικά ΜΜΕ...

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό.

Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε συνέχεια της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας που θα επισκεφτούν την Αθήνα, κατά τον ερχόμενο μήνα.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016. Τέλος, προσθέτει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα εκτείνεται μόλις έως τις αρχές του 2016.

H εφημερίδα New York Times, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, βάσει πρόσφατων αναφορών στον ελληνικό και το βρετανικό Τύπο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε έκθεσή του στα τέλη του 2012, πρότεινε την ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία της διαχείρισης πώλησης της κρατικής περιουσίας της χώρας.

Όπως τονίζεται, από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε την έκθεση των αξιωματούχων του ΕΜΣ ως ένα έγγραφο σε μια σειρά μελετών που ενδέχεται να εξεταστούν στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν σχολίασε τις πιθανές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις οποιασδήποτε προσπάθειας να τεθεί υπό ξένο έλεγχο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ανάλογο σχέδιο λόγω των πιθανών αντιρρήσεων εντός της κυβέρνησης συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της εναντίωσης από εργατικά σωματεία και τους εξαντλημένους, λόγω λιτότητας, Έλληνες πολίτες, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα. Επίσης, προστίθεται ότι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε χθες ότι το βασικό σημείο της έκθεσης είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας τα ελκυστικότερα για τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ασιατικής οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 1997-1998 και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρεται και στην χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι ασιατικές χώρες που επλήγησαν το 1997 - π.χ. η Ινδονησία- είχαν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και υποτίμησαν, προκαλώντας μια σειρά βραχυχρόνιων προβλημάτων, αλλά οδηγώντας παράλληλα τις οικονομίες τους στην ανάκαμψη, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.

Αντίθετα, όπως εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν, η Ελλάδα παραμένει παγιδευμένη στο ευρώ, με αποτέλεσμα η παραγωγή της να έχει μειωθεί άνω του 20% από το 2007, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία, σημειώνοντας επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της Ελλάδας και οι προβλέψεις, όπως τονίζει, είναι ότι λίγοι παρατηρητές αναμένουν να δουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα προ κρίσης εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε αναφορά του στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας, όπου κατηγόρησε τον πρώην καγκελάριο και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Γκ. Σρέντερ, γιατί επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζει ότι η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η κρίση που ανέκυψε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και κυριάρχησε στη δεύτερη περίοδο της κυβερνητικής της θητείας σοβούσε για χρόνια.

Στην αναφορά καταγράφεται η άποψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι, για παράδειγμα, δεν έπρεπε να επιτραπεί η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2011 και ότι «ο Καγκελάριος Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ οι δύο αποφάσεις ήταν εντελώς εσφαλμένες και αποτέλεσαν την απαρχή των σημερινών προβλημάτων».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών