Alpha Bank: Ο νέος φόρος ακινήτων μπορεί να ενισχύσει την ανάκαμψη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Alpha Bank: Ο νέος φόρος ακινήτων μπορεί να ενισχύσει την ανάκαμψη

21:40 | 19/9/13
«Επιβεβαιώνονται τώρα από πολλές πλευρές οι πολύ ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στο 6μηνο Απρ. - Σεπτ. 2013» σχολιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank...

Όπως σημειώνει, «οι εξελίξεις αυτές στηρίζονται ασφαλώς στην εντυπωσιακή αύξηση του ξένου τουρισμού στη χώρα που συνέβαλε στην αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 15,5% στο 1ο 7μηνο 2013 και που συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο 2013 και αναμένεται να επεκταθεί και στο 4ο 3μηνο του 2013, καθώς και στην συνεχιζόμενη αυξητική πορεία και των εξαγωγών αγαθών στο ίδιο 7μηνο (σύνολο: +7,5%, χωρίς καύσιμα και πλοία: +4,24%). Στηρίζονται, ωστόσο, και στην ουσιαστική εκλογίκευση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα με την εξάλειψη εμποδίων στις προσλήψεις εργαζομένων καθώς και των κινήτρων που, έως πρόσφατα, ευνοούσαν την παράνομη απασχόληση (υψηλός κατώτατος μισθός, υψηλό μη-μισθολογικό κόστος, απαγορευτικό κόστος απολύσεων, κ.ά.)».

«Επίσης», προσθέτουν οι οικονομολόγοι της Alpha, «οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών στο 1ο 7μηνο 2013 δείχνουν την επίτευξη, για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες, ενός σημαντικού πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (ΙΤΣ), ύψους € 1,14 δις, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό η είσπραξη των € 1,5 δις από την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP. Το πλεόνασμα αυτό στο 7μηνο 2013, συγκρίνεται με έλλειμμα ύψους € 5,2 δις στο 7μηνο 2012».


Φόρος ακινήτων 

«Από την άλλη πλευρά, η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 μπορεί να ενισχυθεί τώρα με την ανακοίνωση του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, ο οποίος θα είναι ο μόνος φόρος κατοχής που θα επιβαρύνει τα ακίνητα από το 2014, έναντι τεσσάρων αντίστοιχων φόρων που επιβλήθηκαν (εκτάκτως) το 2013» αναφέρει σε άλλο σημείο η Alpha Bank.

Όπως εξηγεί, «ο νέος φόρος θα επιβάλλεται, όπως είναι λογικό, στο κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Η επιβολή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου εξαρτάται από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος.

Επιπλέον, ο νέος φόρος επιβάλλεται σε μια σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (και στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα) και, επομένως, θα πρέπει να συνεπάγεται εκλογικευμένη και διαφανή επιβάρυνση για κάθε ακίνητο (υπερβολικά υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που καθιστούν την κατοχή του ακινήτου ασύμφορη θα πρέπει τώρα ασφαλώς να αποφευχθούν) για να γίνει δυνατή, επιτέλους, και η επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος φόρος λαμβάνει, όπως φαίνεται, μέριμνα και για την σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά ιδιοκτητών ακινήτων. Αν δε αυτός ο νέος φόρος συνδυαστεί, όπως είναι αναγκαίο και αναμένεται, και με την εκλογίκευση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων, μπορεί πράγματι να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη σταδιακή ανάκαμψη τόσο των συναλλαγών όσο και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από το 2014, από τα καταποντισμένα επίπεδά τους το 2013, μετά από 8 έτη συνεχούς και ταχείας πτώσης. Τέλος, ο νέος φόρος, εάν υλοποιηθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εισφέρει ασφαλώς τα προγραμματισμένα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Πηγή: capital.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών