12:57 | 27/9/13
Στο κυνήγι των γιατρών που έχουν υπογράψει πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας αλλά και για αναβολές στρατού έχει μπει το υπουργείο Υγείας μετά την υπόθεση του ψυχιάτρου της Χρυσής Αυγής στο Δαφνί. Τα στοιχεία διαβιβάζονται σταδιακά στη βουλή. Τι βρέθηκε μέχρι τώρα...
Η απόλυτη αναρχία φαίνεται ότι επικρατεί στο θέμα των πιστοποιητικών ψυχικής υγείας για άδειες οπλοφορίας. Μετά την υπόθεση του ψυχιάτρου της Χρυσής Αυγής το υπουργείο Υγείας αναζητά στοιχεία από τις υγειονομικές περιφέρειες προκειμένου να τα παραδώσει στη Βουλή προς διερεύνηση.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τόσο γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων όσο και ιδιώτες που επίσης χορηγούν ανάλογα πιστοποιητικά.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν διαβαστεί στη Βουλή, αφορούν την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης), δηλαδή ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στην 3η ΥΠΕ από τις αρχές του έτους (έξι μήνες) έχουν δοθεί 225 άδειες και στην 4η ΥΠΕ έχουν χορηγηθεί 900 άδειες, αλλά από την αρχή του 2012.
Και το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται ότι πιστοποιητικά μπορούν και χορηγούν τόσο δημόσιοι λειτουργοί της υγείας όσο και ιδιώτες γιατροί. Προς ώρας στη Βουλή έχουν φθάσει τα ονόματα όσων γιατρών έδωσαν πιστοποιητικά αλλά εργάζονται στο ΕΣΥ.
Μάλιστα, τις άδειες δεν τις έχουν χορηγήσει μόνο ψυχίατροι ή νευρολόγοι, αλλά και παθολόγοι ή γενικοί γιατροί, καθώς προβλέπεται από το ισχύον νομικό καθεστώς.
Επίσης πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνο νέες άδειες οπλοφορίας, αλλά και άδειες για κυνήγι, ανανέωση αδειών κ.λπ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές, το 95% από αυτές τις άδειες αφορούν κυνηγητικές άδειες ή ανανεώσεις αδειών.
Ταυτόχρονα στις περισσότερες άδειες δεν αναγράφεται η αιτία της αίτησης για άδεια οπλοφορίας.
Πάντως στη βουλή έφθασαν έγγραφα που αναφέρουν ονοματεπώνυμα των γιατρών, το νοσοκομείο και τον αριθμό των πιστοποιητικών που έχουν υπογράψει.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η έρευνα που ξεκίνησε στο Δαφνί
για τον διευθυντή της 9ης ψυχιατρικής κλινικής ενώ θα διενεργηθεί διευρυμένη ΕΔΕ για όλους τους συνεργάτες γιατρούς.
Επιπλέον, διενεργούνται ΕΔΕ στο πλαίσιο της αναζήτησης κυκλωμάτων που έδιναν αναβολές για παράσταση σε δικαστικές υποθέσεις λόγω κατάθλιψης, αλλά και για στρατιωτικές αναβολές.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Πηγή: iatropedia.com
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα