Δίκη Ακη: Να κριθούν ένοχοι οι 17 από τους 19 κατηγορουμένους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δίκη Ακη: Να κριθούν ένοχοι οι 17 από τους 19 κατηγορουμένους

15:36 | 13/9/13
Την ενοχή για όλες τις πράξεις για τις οποίες δικάζονται πρότεινε για τους δώδεκα από τους δεκαεννέα κατηγορούμενους η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη, ολοκληρώντας την διήμερη αγόρευσή της, εν μέσω χείμαρρου κατηγοριών σε ηθικό επίπεδο κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου...

Ζήτησε, αναλυτικά, να κηρυχθούν ένοχοι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αστέριος Οικονομίδης, η Φρόσω Λαμπροπούλου, ο Νίκος Ζήγρας, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, ο Γιάννης Σμπώκος, η Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα, ο Οράτιος Μελάς, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.

Ενοχοι, αλλά χωρίς να βαραίνει η κατ´ επάγγελμα τέλεση των αδικημάτων, ζήτησε να κηρυχθούν ο Νικόλαος Γεωργουλάκης, η Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο Παναγιώτης Σταμάτης, ο Νίκος Καρατζάς και Φώτης Αρβανίτης.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, μόνον για τους Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρο Χατζηνικολάου (αμφότεροι εμπλέκονται στα της Torcaso) υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον δόλο τους, ως εκ τούτου πρότεινε την αθώωση τους.



Παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του Άκη Τσοχατζόπουλου για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, του Ζήγρα για τον λογαριασμό των 120 χιλιάδων ελβετικών φράγκων, του Σαχπατζίδη για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και της Αρετής Τσοχατζοπούλου για το ακίνητο στην Καλλιθέα. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία.


Την ενοχή ζήτησε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

«Ο Τσοχατζοπουλος ήταν η πηγή του κακού. Ηταν ο ιθύνων νους. Αυτός είχε σχεδιάσει και την τελευταία λεπτομέρεια. Συμπεριφέρθηκε ως εγκληματίας του λευκού κολλαρου». Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επιτέθηκε κατά την αγόρευσή του στον πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντας ιλαροτραγικά τα όσα ισχυριζόταν σε όλη τη διαδικασία ο Ακης Τσοχατζόπουλος, του τύπου «δεν είδα - δεν ξέρω».

Ο εισαγγελέας ταυτίστηκε πλήρως με την κυρία Αδειλίνη ως προς την ενοχή των κατηγορουμένων, κρίνοντας ότι μόνον οι Ζαχαριάδης και Χατζηνικολάου πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Αναφερόμενος στη Βίκυ Σταμάτη, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι «δεν αντέχει στην κοινή λογική, ο βασικός της ισχυρισμός ότι δεν γνώριζε από που προέρχονταν ο πακτωλός χρημάτων του συζύγου της».

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε πλήρως, δε, όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε ευχή και ελπίδα «να εγκλειστεί δια βίου ο Τσοχατζοπουλος στη φυλακή». Η πρότασή του έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο, αντίδραση που προκάλεσε την αγανάκτηση του προέδρου: «Θέατρο, είναι; Ντροπή σας! Ασέβεια!».

«Ο πρώτος κατηγορούμενος έδωσε λυσσώδη μάχη για να μην αναγνωσθούν τα σημειώματα από το γραφείο του», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτοπουλος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας. «Μαρτυρούν περί του κακού, τη δωροδοκία», εκτίμησε, αποδίδοντας στον Ακη Τσοχατζοπουλο συμπεριφορά που προσομοιάζει με αυτη των «λίαν εθισμένων στο έγκλημα δραστών».


Η αντιπαράθεση εισαγγελέα - Ακη

Κατα την αναφορά στα σημειώματα, διεξήχθη μάλιστα η εξής στιχομυθία μεταξύ αναπληρωτή εισαγγελέα και κατηγορουμένου:

Τσοχατζόπουλος: Ποιος τα γράφει αυτά κ. Εισαγγελέα;

Π. Παναγιωτόπουλος: «Τα έγγραφάκια αυτά, που βρέθηκαν στο γραφείο σας!».

Κατηγορούμενος και εισαγγελέας ήλθαν λίγα λεπτά αργότερα σε ρήξη, όταν ο δεύτερος ανέγνωσε απόσπασμα από το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, με πυρήνα τις απαντήσεις που έδιναν οι δολοφόνοι του Λαμπράκη. «Δεν παρομοιάζω τις δύο δικές, θέλω ωστόσο να καταδείξω τον μη πειστικό χαρακτήρα των απαντήσεων που έδωσαν Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος, την άρνηση, την έλλειψη μνήμης».

Τσοχατζόπουλος: Μη γίνεστε υβριστής! Τι δουλειά έχουν οι δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπρακη με μας;

Πρόεδρος: «Αν δεν αντέχετε, μπορείτε να βγείτε έξω... "

Τσοχατζόπουλος:  Ολα τα αντέχω! Εσείς όμως τα αντέχετε αυτά;

Η σύγκρουση τους κορυφώθηκε όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέθεσε στοιχεία με τα οποία κατέδειξε τη δαπάνη από την Torcaso. «Τσοχατζοπουλος", 1 δις 640 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε ενάμιση μήνα και ενώ ο κατηγορούμενος ήταν εν ενέργεια ΥΕΘΑ».

Τσοχατζόπουλος: Ψευδέσθε ασύστολα! Ευχαριστώ πολύ κ. εισαγγελέα!

Εισαγγελέας: «Πόθεν όλος αυτός ο πακτωλός, από πού προέρχονται τα δύο δις; Από την υπουργική αποζημίωση;».


Τσοχατζόπουλος: Ρωτήστε τους! 

Λίγο πριν ο κ.εισαγγελέας είχε υπογραμμίσει: «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος διέπραξε ύβρη. Συμπεριφέρθηκε με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και τους νόμους, και τον θεϊκό νομό, που επιτάσσει όρια στην ανθρώπινη δράση.

Παρήγαγε μέγιστη αδικία», καθιστώντας σαφές, σε προσωπικό επίπεδο και δεύτερο ενικό, ότι η δίκη του πρώην υπουργού δεν είναι πολιτική. «Το δικαστήριο αυτό δεν δικάζει πολιτικά εγκλήματα, ούτε έχει πολιτικά ερείσματα», σημείωσε ο εισαγγελέας, για να διακοπεί από τον βασικό κατηγορούμενο: «έχει όμως ως περιεχόμενο πολιτικές αποφάσεις!» (με τις παρεμβάσεις του, παρ' ολίγον να αποβληθεί εν συνέχεια).

«Αυτά αποτελούν απλά ιδεολογήματα που δεν μπορώ να παρακολουθήσω. Η δίκη σας είναι καθαρά ποινική. Βρίσκεστε εδώ, γιατί έχετε διαπράξει ένα έγκλημα ατιμωτικό εις βάρος του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έκανε λόγο για «βάναυση ασέλγεια» κατά της Πολιτείας αλλά και για «άνομη περιουσία» και «νομή χρήματος», ενώ επικαλέστηκε την 25ετη θητεία του στο λειτούργημα για να διαβεβαιώσει ότι ο πρώην υπουργός βρίσκεται στο εδώλιο κατόπιν «ευλαβούς τήρησης των δικονομικών επιταγών και των νόμων του κράτους».


Προχωρώντας στην ουσία της υπόθεσης, ο εισαγγελέας είπε:

«Οπισθεν του Νίκου Ζήγρα βρίσκεται κρυπτόμενος ο πρώτος κατηγορούμενος, στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τα άνομα και ανήθικα ωφελήματά του». Και πρόσθεσε για την υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική Ferrostaal : «απεδείχθη περιτράνως ότι ο Γιάννης Μπέλτσιος πήρε ενεργό μέρος σε όλες τις διαδικασίες, "κανόνιζε" τις συζητήσεις με τον πρώην υπουργό, ήταν το "link", ο σύνδεσμός του με την εταιρεία, παίρνοντας βεβαίως άνομη προμήθεια».

«Συμπτώσεις πολλές...», τόνισε σε μία αποστροφή του ο κ. Παναγιωτόπουλος, παραπέμποντας στον Πάουλο Κοέλιο. «Ολο το σύμπαν συνωμοτεί εις βάρος του πρώτου κατηγορουμένου; Τίποτε δεν συνωμοτεί! Οι πράξεις του αποδεικνύουν τα πάντα με ενάργεια.
Θα πρέπει να είναι κανείς δικονομικά τυφλός, για να μη δει το πανθομολογούμενο και χιλιοαποδεικνυόμενο: ότι όλες οι εταιρείες ανήκουν στον Ακη Τσοχατζόπουλο», επεσήμανε ο αναπληρωτής εισαγγελέας, κάνοντας λόγο για «μαύρο, κατάμαυρο χρήμα» και εταιρείες που ιδρύθηκαν για να λευκάνουν τα λεφτά της δωροδοκίας, λεφτά που κινούνταν με «φρενήρη ρυθμό».

«Συνεννοημένοι ήλθαν εδώ οι συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, που έριξαν τον λίθο του αναθέματος, υποδεικνύοντας τον; », διερωτήθηκε ο ίδιος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διατύπωσε, πάντως, την πεποίθησή του περί δωροδοκίας και από τη Ferrostaal και από τη ρωσική Antey (TorΜ1). «Οι συμβάσεις των αντιπυραυλικών συστημάτων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν θα υπογράφονταν, αν δεν απαιτούνταν από τον Τσοχατζόπουλο και την εγκληματική ομάδα (Φουάντ, Καμπούρογλου, Μιχαηλίδη), και δεν καταβάλλονταν οι μίζες».

Και συμπλήρωσε το σκεπτικό του, ως προς τη δράση Ζήγρα στην όλη ιστορία: «Αν οι εταιρείες ήταν του Ζήγρα, γιατί τα ακίνητα δεν καταλήγουν στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά στον Τσοχατζόπουλο και τα μέλη της δικής του οικογένειας; Βρέθηκε οποιοδήποτε πειστήριο στα κατασχεθέντα του Ζήγρα; Ουδέν. Αυτά (σημειώματα) και αλλά θλιβερά, βρέθηκαν στο γραφείο Τσοχατζόπουλου, που υπήρξε Πρωθυπουργεύων και παρ' ολίγον Πρωθυπουργός της χώρας».


Το «ανέκδοτο» με τον Φουάντ

Από την αγόρευση δεν έλειψαν πάντως και οι ανάλαφρες στιγμές. Οταν ο εισαγγελέας ανέφερε την ημερομηνία σύστασης της Drumilan Offset (TorM1) από τον Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος πετάχτηκε: «Τι μας ενδιαφέρει αυτό;». Η τακτική τού «περί αλλά τυρβάζει» κατά τη διάρκεια μιας αγόρευσης-κόλαφου προκάλεσε μεγάλη ευφορία στην αίθουσα...


Βαρύ κατηγορώ από την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη και για τον Γιάννη Σμπώκο 

Νωρίτερα η εισαγγελέας κυρία Αδειλίνη εξαπέλυσε δηλητηριώδη βέλη (και) κατά του Γιάννη Σμπώκου - δεν εξαίρεσε επίσης τον Νίκο Ζήγρα και την Φρόσω Λαμπροπούλου - η εισαγγελέας κυρία , στο τρίτο και τελευταίο μέρος της αγόρευσής της επί της ενοχής των κατηγορουμένων σήμερα, Πέμπτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

«Γιάννης Σμπώκος, ο επονομαζόμενος "βοσκός"» είπε μειδιώντας η τακτική εισαγγελέας της έδρας, και πρόσθεσε: «οι άλλοι βοσκοί φυλάνε πρόβατα, ο Σμπώκος φύλαγε τα χρήματα του υπουργού».

Η κυρία Αδειλίνη δεν άφησε κανένα περιθώριο για τη δράση του Σμπώκου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπαιρνε μίζες από τα εξοπλιστικά είπε, ενώ ξαναδιάβασε κάποια από τα κατασχεθέντα έγγραφα από το γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου - υπό τις έντονες διαμαρτυρίες του, «λυπάμαι για το δικαστήριο» - , χρησιμοποιώντας τα για να πλήξει τον άλλοτε γενικό γραμματέα εξοπλισμών.

Ενέταξε άλλωστε τον Σμπώκο στη «βασική ομάδα διακίνησης του μαύρου χρήματος», καταλογίζοντας του μεταφορές, και διαχείριση τους, καθώς και οικονομικές διάφορες με τον πρώην υπουργό τα τελευταία χρονια.

«Χρήματα, πολλά χρήματα ζητάει ο Τσοχατζόπουλος από τον Γιάννη Σμπώκο, από λογαριασμούς σε Ευρώπη, Ασία...», επεσήμανε η κυρία Αδειλίνη, θυμίζοντας τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του υιού Σμπώκου, γεγονός για το οποίο έχουν διατυπωθεί υπόνοιες κατά του πρώην υπουργού.

Χαρακτήρισε τον Γιάννη Σμπώκο πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ έκρινε μη πειστικές τις εξηγήσεις του πρώτου, περί κακών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, σε σημείο ώστε να σβήνει τα e - mail του πρώην υπουργού.

Η κυρία Αδειλίνη δεν ήταν απαλλακτική ούτε ως προς το σκέλος της κατηγορίας που βαραίνει τον Σμπώκο περί ίδρυσης της εταιρείας Nobilis.

«Ούτε ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν μπορούσε να υπολογίσει, να κρατήσει λογαριασμό για τις μίζες», τόνισε η κυρία Αδειλινη αναφερόμενη, ξανά, στον πρώην υπουργό «Μίζες σε επιταγές, μίζες σε μετρητά, μίζες σε βαλίτσες. Η ανάκριση κατάφερε να εντοπίσει κάποιους λογαριασμούς -ένα ελάχιστο τμήμα από τα αποκτηθεντα. Σκεφθείτε για ποιον πακτωλό χρημάτων επρόκειτο, που χρειαζόταν τη συνδρομή διεθνούς εταιρείας χρηματαποστολών»...(αναφέρεται στα κατασχεθεντα)».


Ο «εξ απορρήτων» του Άκη

Η κυρία Αδειλίνη ήταν καυστική για τον Νίκο Ζήγρα, τονίζοντας ότι απολάμβανε και αυτός μαύρο χρήμα. «Μοιραζόταν σημαντικά εισοδήματα και ο ίδιος, αγόραζε διαμερίσματα, έκανε πολυτελή ζωή, ταξίδια, πλήρωσε πολλά χρήματα για να πάρει το διαζύγιο του. Ηταν ο πλέον βασικός συνεργάτης του υπουργού», είπε.

Η εισαγγελέας δεν έχει αμφισβητήσει μέχρι τώρα τίποτε από όσα έχει καταμαρτυρήσει ο Νίκος Ζήγρας, ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό και ως προς την κατηγορία περί πλαστοπροσωπίας από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Δέχθηκε, δηλαδή, ότι ο πρώην υπουργός έκανε χρήση του διαβατηρίου του Ζήγρα για να ανοίξει λογαριασμό και να καταθέσει 40.000 ευρω στο όνομα της Βίκυς Σταμάτη. Είμαστε απαλλακτικοί, είπε σχετικά για τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου.


«Συγκάλυψη» από τη λογίστρια

«Ουσιαστική και καθόλου τυπική» χαρακτήρισε την ανάμειξη της Φρόσως Λαμπροπούλου στο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά, η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτηρίζοντας την «πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης» του πρώην υπουργού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συγκάλυπτε τις δραστηριότητές του, ενώ πολύ καλα γνώριζε από που προέρχονταν τα χρήματα αυτά», τόνισε η εισαγγελέας.

«Κανείς άλλωστε από τους κατηγορούμενους μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, μετά το 2004, και τη δίωξη της Βουλής».


Ο «αχυράνθρωπος» και η δικηγόρος

Στην ίδια γραμμή, κινήθηκε για τον Νικόλαο Γεωργουλάκη (Nobilis), κρίνοντας ότι συμμετείχε συνειδητά στην υπόθεση προκειμενου να κρύψει την ταυτότητα του Τσοχατζοπουλου. «Ηταν αχυράνθρωπός του», εκτίμησε.

Κανένα ελαφρυντικό δεν διατύπωσε ούτε για τη δικηγόρο Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα που διαδραμάτισε νομικό ρόλο στα της Nobilis. «Γνώριζε ότι ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου, γνώριζε ότι ιδρυτής της ήταν ο Γιάννης Σμπώκος, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σε βάρος της κατηγορούμενης», σημείωσε. «Σκοπός της ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος».


Οι άνθρωποι της Morelia

«Είχαν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι θεωρούσαν φυσική τη διακίνηση τόσο μεγάλων ποσών, ασυνήθιστα μεγάλων ποσών και μάλιστα επί μακρόν. Δεν δικαιολογείται το να δίνει κανείς προσωπικούς λογαριασμούς προς χρήση από πελάτες», σημείωσε η κυρία Αδειλίνη, κρίνοντας ότι τα στοιχεία είναι ικανά να δείξουν ενεργή συμμετοχή στην υπόθεση και συγκάλυψη του πρώην υπουργού.


Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου

«Αβίαστα προκύπτει ότι η Γκούντρουν και η οικογένειά της γίνονταν αποδέκτες χρημάτων ύποπτης προέλευσης», υπογράμμισε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι η πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου "γνώριζε" ότι επρόκειτο για λεφτά παθητικής δωροδοκίας. Η κυρία Αδειλίνη εστίασε στις 400.000 ευρώ του διαζυγίου, τη διακίνηση ποσού μέσω λογαριασμού της αδελφής της Ελγκε, αλλά και τη μακρά συμβίωση της Γκούντρουν με τον Ακη - «εργαλείο» για να πείσει πως ήταν δυνατό να μην ήξερε.


Νικόλαος Καρατζάς

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι άτομο με την εμπειρία του ιδιοκτήτη του Ιανού, δεν ήλθε σε επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου και περιορίστηκε στη μεσολάβηση Τσοχατζόπουλου. Τα στοιχεία δείχνουν άλλωστε ότι ο Καρατζάς επαναγοράζει τις μετοχές του Ιανού, από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο. Αποδεικνύεται πλήρως ότι Τσάκας δεν υπήρξε και ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε από ποιον αγόραζε... Οταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, δεν στράφηκε δικαστικά κατά του Τσοχατζόπουλου, αλλά κατά του Ζήγρα, ενώ ο πρώην υπουργός ήταν αυτός που τον είχε παραπλανήσει. Ενήργησε εν γνώσει, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους», είπε η κυρία Αδειλίνη.


Γιώργος Κωνσταντάτος

«Είναι αδιανόητο για έναν δικηγόρο, πολύ περισσότερο για έναν έμπειρο δικηγόρο, να θεωρεί το γνήσιο υπογραφής ενός νεκρού (Σαράντη Μητατσέλη), επειδή εμπιστεύεται κάποιον από διαίσθηση (Ζήγρα)».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών